Koronavirüste "aç-kapa" dönemi geliyor!

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin dinamik bir süreç olduğunu belirterek, gelişmeler doğrultusunda yeni kararlar alınabileceğini ve buna "aç-kapa" yöntemi denildiğini ifade etti. 

SAĞLIK 26.10.2020, 08:51 26.10.2020, 16:13
Koronavirüste "aç-kapa" dönemi geliyor!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları yeniden artışa geçti. Bunun üzerine farklı şehirlerde farklı tedbirler hayata geçirilmeye başlandı. Bazı şehirlerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında çocuk parkları kapatıldı. Ayrıca, 65 yaş üstü olan kişilerin toplu taşıma araçlarına binmeleri kısıtlanırken, pazarlara da belirli vakitlerde girmelerine karar verildi. Söz konusu kısıtlamaların kontrol edilmesi amacıyla park ve pazar timleri meydana getirildi. 

Son dönemde konuya ilişkin gerçekleştirilen toplantılarda, özellikle İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yeni tedbirlerin alınmasına karar verildi. Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan Bilim Kurulu toplantısının ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yeni yasakların duyurulması bekleniyor. Vaka artışlarının özellikle kapalı alanlarda insanların toplu olarak bir arada bulunmalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Şehirlerde bulunan site ve apartman bahçelerinde insanların bir arada bulunmalarının yasaklanması, bu yasağın da site ve apartman yönetimi tarafından kontrol edilmesi bekleniyor. Köy konaklarında da aynı kuralın geçerli olması ve muhtarların gerekli denetimleri yapmaları planlanıyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış yaşanması sebebiyle mecburi olması halinde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması gibi uygulamaların getirilebileceği, fakat bunun ilerleyen dönemde olabileceği ifade ediliyor. Öte yandan, gelecek dönemde şehirler arası seyahate de yeniden yasak getirilebilir.  

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin dinamik bir süreç olduğunu belirterek, gelişmeler doğrultusunda yeni kararlar alınabileceğini ve buna "aç-kapa" yöntemi denildiğini ifade etti. 

Bulaşıcılık arttı!

Uzmanlar, ayrıca yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk dalgaya göre daha hızlı bir şekilde bulaştığı kanısında. Can kayıplarının ilk dalgadaki kadar fazla olmadığını belirten uzmanlar, bulaşıcılığın ise tam tersi daha fazla olduğu konusunda uyarıyor.

Avrupa ülkelerinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılma hızının Türkiye'yi de etkileyeceği tahmin ediliyor. 

"Daha kötü günler geliyor"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni tip koronavirüste (Covid-19) kötünün geride bırakılmadığını, insanları daha kötü günlerin beklediğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) seyrine bakıldığında hiçbir şekilde duraklama yaşanmadığını belirtti.

"Tüm dünyada artış var"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, virüsün bulaştığını, insanları hasta ettiğini ve en sonunda öldürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Özlü, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının yalnızca Türkiye'de artmadığını, tüm dünyada artış görüldüğünü kaydetti. 

"Kapalı mekânlarda daha hızlı bulaşıyor"

Dünya genelinde günlük tespit edilen vaka sayılarının en yüksek düzeye ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, günlük vakaları 200-300'e kadar düşüren bazı Avrupa ülkelerinde bile şu anda 25-30 bin civarında vakanın mevcut olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özlü, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) açık alanlarda daha az bulaştığını belirterek, tatilden sonra insanların kapalı mekânlarda bir araya geldiklerini, virüsün de kapalı ve kalabalık ortamlarda daha hızlı bulaşabildiğini ifade etti. 

"Restoran ve kafelere dikkat"

Havaların soğumasıyla beraber bulaşma tehlikesinin de artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, kafe ve restoranlarda vatandaşların maskelerini çıkardıklarını, sosyal mesafe kuralına dikkat etmediklerini ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kolay bir şekilde bulaşabildiğini kaydetti. 

Yorumlar (0)