Koronavirüse yakalanan hamilelerin ölüm sebebi “bebeğin cinsiyeti” 

Harvard Üniversitesi, koronavirüse yakalanıp hayatını kaybeden ve tedavi olup hayatına devam eden kadınlar üzerinde bir anlaşma yaptı. Araştırmanın sonuçlarına göre henüz doğmamış bebeğin cinsiyeti, annenin hayatta kalıp kalmayacağına etki ediyor. Erkek bebekler daha az antikor üretildiğini belirten bilim insanları, bu durumun annenin bağışıklık sistemini etkilediğini aktardı. 

SAĞLIK 22.10.2021, 14:59
Koronavirüse yakalanan hamilelerin ölüm sebebi “bebeğin cinsiyeti” 

Dünya genelinde yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün görüldüğü ilk andan bu yana bilim insanları, hastalığın erkekleri ve kadınları ne şekilde etkilediği hakkında araştırmalar yapıyor. Hamile kadınlar üzerinde bir araştırma gerçekleştiren Harvard Üniversitesi ve Massachusets Hastanesi, virüse yakalanıp hayatını kaybeden ve tedavi olup yaşamına devam eden kadınların bilgilerini denek olarak kullandı. 

Erkek bebekler, daha az antikor üretiyor 

Üniversite tarafından hazırlanan rapora göre erkek bebekler, kız bebeklerden daha az antikor ve protein üretiyor. Vücutta bunların az üretilmesi ise sitokin denilen bir tür fırtınaya sebep olup annenin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Yale Üniversitesi’nde görevli immünolog ve virolog Akikı Iwasaki ise çalışma hakkında şunları belirtiyor: “Çalışmanın bulgularına göre anne, bebeğin cinsiyetine bağlı olarak koronavirüs enfeksiyonuna farklı tepkiler veriyor. Annenin enfeksiyona sahip olmasında ve tedavisinde fetüsün bu derece önemli olduğunu biliyorduk fakat bunun nasıl olduğunu bilmiyorduk. Araştırma ile birlikte fetüsün annede nasıl tepkiler oluşturduğunu öğrenmiş olduk.” 



Erkeklerde koronavirüs kaynaklı ölümler daha fazla oluyor 

Covid-19 pandemisinin ilk günlerinden bu yana yapılan “virüsün cinsiyetlere etkisi” üzerindeki araştırmalar sonucunda edinilen bilgilere göre koronavirüs, erkek ve kadınlarda farklı tepkiler oluşturuyor. Erkeklerde, koronavirüs kaynaklı ölümler daha fazla oluyor. Bunun sebebinin, erkelerin kadınlardan daha yavaş bağışıklık tepkisi oluşturması olduğunu aktaran bilim insanları, sitokin fırtınalarının da erkeklerde daha fazla yaşandığını belirtiyor. 

Erkek çocuklar, ilerleyen dönemlerde farklı hastalıklar geliştirebilir 

Bu araştırmada 68 hamile kadın gözlemlendi. Bu kadınların 38’i, 3’üncü trimesterinde koronavirüse yakalanan kişiler olarak duyuruldu. Kadınlardan plasenta, kordon kanı ve anne kanı alınarak analiz edildi. Araştırmadaki 68 kadın da aşısızdı çünkü bu araştırmanın verileri, aşılar henüz piyasaya sürülmeden önce toplandı. Böylece 68 kadından alınan verilere göre sonuca ulaşıldı. Bu konu hakkında daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılabileceğini belirten bilim insanları, bu değişikliğin, bebeklerin dünyaya gelmesinden sonra da devam edebileceğini; erkek çocukların ilerleyen dönemlerde nörogelişimsel ve metabolik hastalık geliştirme risklerinin daha yüksek olabileceğini aktardı. Yardımcı Doçent Andrea Edlow ise konu hakkında şunları aktarıyor: “Bu durumun çocukların ilerleyen dönemlerinde nasıl etkiler oluşturacağını bilemiyoruz fakat plasentada bariz farklılıklar gördük. Bu sebeple bebekler, doğumdan itibaren sık sık takip edilmeli.” 

Diğer taraftan bilim insanları, fetüsün cinsiyetinin, hamile kadının bağışıklık sisteminde de tepkimeler ürettiğini ve erkek bebeğe hamile olan kadınların daha az antikor ürettiğini ifade etti. Andrea Edlow, hamilelerin neden koronavirüse yakalandığının cevabının bebeklerin cinsiyetinde gizli olabileceğini dile getirdi.  



Aşı olma çağrısı yapıldı 

Araştırma sonuçlarını yayınlayan bilim insanları, hamileler için şu anda en fazla koruyucu içeren önlemin aşı olduğunu söylerken hamileler başta olmak üzere tüm insanları aşı olmaya davet etti ve ekledi: “ABD’de hastaneye yatan hamilelerin yüzde 97’si aşısız.” 

Sitokin fırtınası nedir? 

Bağışıklık sisteminde enfeksiyon oluşması ya da yaralanma sonrasında tepki vermek amacıyla bir grup hücrenin bir araya gelmesine “sitokin” ismi veriliyor. Sitokinler, sorunun olduğu yere gitmek için birbirleriyle yarışıp vücudu yabancı istilacılara karşı savunmak istiyorlar. Problemin yaşandığı kısma daha fazla bağışıklık hücresinin gönderilmesi için sinyal yolluyorlar. Başlarda vücudun kendisini iyileştirmesi konusunda önemli rol oynayan stokinler, bir süre sonra yıkıcı hasara yol açıp yararlı hücreleri öldürüyor ve iltihaplanmalara yol açıyor. Bu iltihap da koronavirüs hastalarının akciğerlerine doluyor ve bu şekilde solunum yetmezliği başlıyor. 

Yorumlar (0)