Koronavirüse karşı keçi sütündeki mucize! Türkiye'de keşfedildi

Marmara Üniversitesi'nden öğretim üyeleri tarafından yapılan yeni bir çalışmada, keçi sütünde bulunan bir proteinin koronavirüsün bağlandığı reseptörleri engelleyerek koruyucu görev üstlendiği kaydedildi. Yapılan bu keşfin nazal sprey, sprey veya maske arası materyal olarak kullanılabileceği ifade ediliyor. İşte detaylar...

SAĞLIK 02.12.2020, 13:01
Koronavirüse karşı keçi sütündeki mucize! Türkiye'de keşfedildi

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Göksel Şener, Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay ve Doç. Dr. Betül Okuyan, keçi sütünün içerisinde koronavirüse ilişkin etkili olan bir proteini keşfetti.

Üniversitenin yaptığı açıklamada çeşitli fakültelerden öğretim üyelerince keçi sütünün koronavirüse ilişkin etkisine ilişkin yapılan çalışma neticesinde sonuçlar Avrupa Farmakoloji Dergisi'nde yayımlandı.

"Keçi sütündeki madde koronavirüse karşı koruyor"

Açıklamada Prof. Dr. Akbay'ın açıklamalarına yer verilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Keçi sütündeki bir protein olan beta-laktoglubine belli enzimler ile mualeme edilmesinin ardından ortaya çıkan 'biyoaktif peptit' ismini verdiğimiz parçaların koronavirüse ilişkin yüksek bir etkiye sahip olduğunu tespit ettik.

Bilgisayar aracılı programlar vasıtasıyla virüslerin üzerindeki bağlama noktalarıyla peptitlerin etkileşime girdiğini gözlemledik. Bu protein vasıtasıyla reseptörler kapatılarak virüsün girişi önlenmiş oluyor.

Koruyucu bir proteinin mevcut olması durumunda ilaç haline dönüştürülüp değerlendirilmesi gerekli oluyor.

"Maske, sprey ve maske arasına materyal olarak kullanılabilir"

Hazırladığımız bu proje, maskelerin üzerine sıkılabilecek türde bir sprey, nazal sprey veya maskelerin arasına koyulan bir materyal olarak kullanılabilir."

"Doğrudan keçi sütünü içmekle aynı şey değil"

Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay ise proje bulgularının, keçi sütü tüketimiyle karıştırılmaması gerektiğini kaydederek, "Keçi sütünde bulunan biyoaktif peptitlerden keçi sütünü içtiğimizde fayda elde edemeyiz. Bu peptitleri biz keçi sütün kullanarak elde ediyoruz." dedi.

Yorumlar (0)