Koronavirüse karşı bitkisel ürün uyarısı: “Her ürün masum değil” 

Covid19 salgınının Omicron varyantıyla birlikte arttığı bu günlerde insanlar da bitkisel ürün kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışıyor. Vücudu güçlendirmek isterken yaşanabilecek problemler hakkında uyarılarda bulunan Diyetisyen Defne Gülcan, her ürünün her yaş grubu tarafından tüketilemeyeceğini dile getiriyor: “Bitkilerden elde edilen her ürün masum değildir.” 

SAĞLIK 12.01.2022, 15:45
Koronavirüse karşı bitkisel ürün uyarısı: “Her ürün masum değil” 

Kış mevsiminin başlangıcında olduğumuz şu günlerde havaların bir sıcak bir soğuk seyretmesi grip vakalarını oldukça arttırdı. Ülkede yayılan Omicron varyantı da koronavirüs salgınında yeni bir dalga oluştururken vatandaşlar, bitkisel ürün kullanarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için aktarlara ve eczanelere koşmaya başladı.  

“Bitkilerden elde edilen her ürün masum değildir” 

Bitkilerden elde edilen tüm ürünlerin masum olduğunun düşünüldüğünü aktaran Diyetisyen Defne Gülcan, kulak verilmesi gereken önemli uyarılarda bulundu: “Bitkisel ürünler bazen yarardan fazla zarar verebilir. Ekinezya, bunun en iyi örneğidir. Enerji ve güç verdiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen ekinezya, siyah üzüm çekirdeği, ginseng ve propolis yanlış kullanıldığında büyük zararlar verebilir. Ginseng, bu ürünler içinde en popüleri, 100 gram ginseng kökü 70 gr karbonhidrat, 12.29 gr protein, 338 kcal enerji, B vitaminleri, E vitamini, A vitamini, C vitamini, fosfor, demir ve kalsiyum içeriyor. Alzheimer ve insülin direnci rahatsızlıklarına iyi gelen ginseng, kan sulandırıcı ilaçlarla alındığında zararı, yararından fazla olur.” 



“Ekinezya, çocuklara verilmemelidir” 

Gülcan: “Ekinezya üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre bu ürün özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında etkilidir. Ancak ekinezya çayını düzenli olarak içmek, bağışıklık sistemini zayıflatır. Mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar ile kortizon içeren ilaçları kullanan kişiler ekinezya tüketmemelidir. Ayrıca bu bitki çocuklar için hiç de uygun değildir.” 

“Şarap kalbe iyi gelmez, üzüm çekirdeği iyi gelir” 

Gülcan: “Şaraplar, uzun süre boyunca kalbe iyi geldiği belirtilerek pazarlanmıştır. Ancak kalbe iyi gelen şarap değil, yapımında kullanılan siyah üzümün çekirdeğinde bulunan resveratroldür. Bu madde kızılcıkta, dutta, narda, fıstıkta ve fındıkta da bulunur.” 



“Propolis, çocuklar için sağlıklı değildir” 

Gülcan: “Propolis, arıların ürettiği reçinemsi bir maddedir. Bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı korur. Sivilce, akne, egzama ve mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılır. Antoksidan etkisi, nar suyundan 80 kat fazladır. Bağırsak ve mide hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Ancak kanın pıhtılaşmasını geciktirir. Propolis damla olarak kullanılıyorsa 2 yaş ve altındaki çocuklar için kullanılmamalıdır. Tablet olarak kullanılıyorsa da 11 yaş ve altındaki çocuklar için sağlıklı değildir.” 

Yorumlar (0)