Koronavirüs "uçuk" gibi! İyileşenler yeniden belirti gösteriyor

ABD'de yaşayan ve yeni tip koronavirüsü (Covid-19) atlatan bir doktor, iyileşmesine rağmen hala belirti göstermeyi sürdürüyor.  Söz konusu durum, uzmanların "virüsün uçuğa benzediğine, yani yeniden kendini aktif duruma getirebileceğine" dair tezini hatırlattı.

SAĞLIK 09.07.2020, 14:17
Koronavirüs "uçuk" gibi! İyileşenler yeniden belirti gösteriyor

ABD'nin New York şehrinde bulunan bir doktor, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandı. Söz konusu doktor, 14 Mart günü iştah kaybı, ateş ve ağrı gibi belirtilerle hastaneye gitti. İyileşmesinin üzerinden 4 ay geçtiğini aktaran Yochai Re'em, bacaklarındaki ağrının, mide bulantısının ve karaciğerindeki işlev bozukluğunun sürdüğünü ifade etti.

30 yaşındaki doktor, umutsuzluğa kapıldığını ve yeni tip koronavirüsü (Covid-19) asla atlatamayacağı fikrine kapıldığını söyledi. İlk başlarda iş arkadaşlarını kaygılandırmak istemediğini aktaran doktor, acil servise gitmediğini, fakat ilerleyen dönemde kas ağrısı ve ciddi mide bulantısı sebebiyle karaciğerlerinin kontrol edildiğini belirtti. 

Yochai Re'em, karaciğer enzimlerinin normal düzeyden fazla olduğunu, fakat çok yüksek olmadığını kaydetti. Bu nedenle yeniden evine döndüğünü aktaran doktor, hastalığının ikinci haftasında solunuma ilişkin bir belirti göstermeye devam ettiğini ve diğer belirtilerin de azalmayarak sürdüğünü anlattı. 

Doktor, kendisi gibi uzun süre semptom gösteren vakaların yer aldığı online bir gruba dâhil olduğunu belirterek, böylece kendisinin daha güçlü hissettiğini kaydetti. 

Neden uzun süreli belirtiler görülüyor?

Bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının neden uzun bir süre belirti gösterdiğine ilişkin kesin bir yanıta ulaşamadı. Fakat konuya ilişkin 3 tane tez var.

Birincisi, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) uçuk gibi kendisini tekrar aktif duruma getirmesi. İkincisi, bağışıklık reaksiyonlarının gecikmesi. Üçüncüsü ise hasara uğrayan organların iyileşememesi. 

Yorumlar (0)