Koronavirüs tedavisinde tek etkili ilaç belli oldu!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) geçiren ağır hastaların tedavisinde yalnızca "Deksametazon" adlı ilacın işe yaradığını söyledi. 

SAĞLIK 17.10.2020, 15:40 17.10.2020, 15:46
Koronavirüs tedavisinde tek etkili ilaç belli oldu!

Dünya genelinde 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisi hakkında yeni bir açıklama yapıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, Cenevre'de pandemi uzmanları ile video konferans aracılığıyla görüştü. 

Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisinde etkisi az olan, hatta hiç etkisi olmayan ilaçları şöyle sıraladı:

"Remdesivir" isimli antiviral ilaç,

AIDS tedavisinde başvurulan lopinavir/ritonavir,

Hidroksiklorokin.

Dr. Ghebreyesus, örgütün 30 ülkede yer alan 500 hastanede Mart ayında Dayanışma Denemesi başlattığını hatırlattı. 

Dayanışma Denemesi'nin 13.000 gönüllünün katılımı ile başlatıldığını anımsatan Dr. Ghebreyesus, her ay yaklaşık 2.000 yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastasının söz konusu denemeye katıldığını ifade etti.

Dr. Ghebreyesus, yeni antiviraller ve monoklonal antikorlar dâhil diğer tedavilerin sürdürüleceğine dikkat çekti. 

"Deksametazon" adlı ilacı yeni tip koronavirüsü (Covid-19) ağır geçiren hastalarda etkili olan tek ilaç olarak nitelendiren Dr. Ghebreyesus, dünya genelinde her sene yaklaşık 3,5 milyon şiddetli mevsimsel grip hastasının kayıtlara geçtiğini belirtti.

Dr. Ghebreyesus, ayrıca dünya genelinde her sene 650.000 civarında solunuma bağlı can kayıplarının meydana geldiğini ifade etti. 

Bu sene güney yarımkürede yeni tip koronavirüs (Covid-19) için alınan tedbirlerden dolayı kış mevsiminde grip vakaları ile buna bağlı can kayıplarının normal koşullara göre az olduğunu söyleyen Dr. Ghebreyesus, aynı durumun kuzey yarımkürede yer alan ülkeler için geçerli olacağına dair bir kesinlikten bahsedilemeyeceğini kaydetti. 

Dr. Ghebreyesus, grip aşına yönelik talebin, üretimden fazla olabileceğine dair kritik bir uyarı yaptı. 

"Her ülke spor karşılaşmaları için kendi kararını vermeli"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadele ekibinin lideri olan Maria Van Kerkhove ise spor karşılaşmalarına değindi.

Kerkhove, spor karşılaşmaları için herkesin hevesli olduğunu çünkü sporun genel anlamda sevildiğini söyledi. 

Her ülkenin spor karşılaşmaları ve diğer etkinlikler için kendi verilerini ele alarak karar vermesi gerektiğine dikkat çeken Kerkhove, Avrupa'da günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarında yüzde 80 oranında bir artış yaşandığını, fakat pandeminin tüm ülkelerde eşit olarak yayılmadığını ifade etti.

Kerkhove, dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının fazla olduğu "popüler noktaların" bulunduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)