Koronavirüs salgını yeme bağımlılığını artırdı

Prof. Dr. Maner, COVID-19 salgını sürecinde evde geçirilen zamanın uzaması ile birlikte insanlarda yeme bağımlığının arttığını dile getirdi.

SAĞLIK 20.05.2021, 01:29 21.05.2021, 10:09
Koronavirüs salgını yeme bağımlılığını artırdı

Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Fulya Maner, Trakya Üniversiteler Birliği ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Salgın Sürecinde Dijital Bağımlılık ve Egzersiz' konulu çevrim içi (online) panelde bir sunum gerçekleştirdi. Maner, söz konusu sunumunda, yeme bağımlılığının son dönemlerde gittikçe arttığını ve obezite başta olmak kaydıyla pek çok hastalığa sebep olduğunu dile getirdi.

"İnternet ortamı hareketi kısıtladı"

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sürecinde evde geçirilen zamanın arttığına işaret eden Maner, şöyle konuştu: 

"Yeme bağımlılığı obeziteye sebep olan bir rahatsızlık ve dünyada gittikçe yaygınlaşıyor. Özellikle bu koronavirüs salgını döneminde evde kalma sürelerinin uzaması sebebi ile dijital bağımlılıkla birlikte yeme bağımlılığı çok kritik bir noktaya geldi. Her ikisi de ne yazık ki spor ve egzersiz yapmaya engel oluyor."

"Reklamlar çekici hale getiriyor"

Obez insanlarda sıklıkla görülen aşırı yeme davranışının bir tür yeme bağımlılığı olarak nitelendirilebileceğini anlatan Maner, günümüzdeki reklamlar, yiyecek endüstrisi ve dijital ortamdaki yemek tariflerinin tüketim hususundaki besin maddelerini çok daha çekici hale getirdiğinin altını çizdi.

Obez hastaların çok şekerli ve yağlı yiyecekleri tükettiğini söyleyen Maner, "Bu insanlar kontrolsüz ve aşırı bir şekilde yemek yiyerek kendi vücutlarına zarar vermiş oluyor. Bu sırada duygu durumunda değişiklikler meydana geliyor. Özellikle gerginlik, boşluk ve sıkıntı hissi görülüyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)