Koronavirüs öksürüğü nasıl anlaşılır?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, yeni tip koronavirüs (COVID-19) öksürüğünün öne çıkan özelliklerini anlattı.

SAĞLIK 04.12.2020, 00:43
Koronavirüs öksürüğü nasıl anlaşılır?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, yeni tip koronavirüs (COVID-19) öksürüğünün öne çıkan özelliklerini anlattı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, koronavirüs enfeksiyonuyla bağlantılı olarak öksürük ile diğer üst solunum yolu kaynaklı öksürük arasındaki farklarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs öksürüğünün diğer üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürüklerden nasıl ayırt edildiğini anlatan Mustafa Düger, üst solunum yollarıyla bağlantılı öksürüğün kuru ve balgamsız başlaması, eş zamanlı olarak boğaz ağrısının ve aralıklarla da burun akıntısının eşlik etmesi durumunda akla ilk olarak koronavirüs enfeksiyonunun gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

COVID-19 enfeksiyonunun, toplumun büyük bir kısmında semptom göstermeden ya da ağır olmayan semptomlarla geçtiğini hatırlatan Mustafa Düger, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Koronavirüste en çok genç kesimden kaygı edilmesi gerekiyor. Kaygı seviyesini yükselten şey ise bu öksürüğün ateşle birlikte seyretmesi ve kendisini birkaç gün ile sınırlamadan ilerleyişini sürdürmesi durumudur. Kişinin genel sağlık durumunu bozuyor, nefes darlığı ve göğüs ğrısı eşlik ediyor veya sonradan ekleniyorsa, kişi hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurmalıdır."

"Başka hastalıkların göstergesi de olabilir"

Soğuk hava ya da konuşma ile birlikte yeme-içme, sırt üstü yatma, gece-gündüz farkı gösterip göstermediğinin de oldukça önem arz ettiğini belirten Mustafa Düger, "Öksürükle beraber balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes alıp-verme zorluğu, ses kısıklığı, istifra, baş dönmesi gibi belirtilerin olması farklı hastalıkların göstergesi olabilir. Mesela, sabah yataktan kalkına etkinlik gösteren öksürük, sigara, kronik akciğer hastalığı, sinüzit, soğuk alerjisi, bronşektazi ve verem ile ilişkili olabilir." dedi.

Yorumlar (0)