Koronavirüs insanlara nasıl bulaştı?

Uzmanlar, Çin'de ortaya çıkan 18 kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün, en başta yarasalardan yılanlara, onlardan da insanlara bulaşmış olabileceğini bildirdi.

SAĞLIK 23.01.2020, 21:27 23.01.2020, 23:53
Koronavirüs insanlara nasıl bulaştı?

"Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu" ve "Orta Doğu Solunum Yetmezliği Sendromu" gibi, koronavirüsün kaynağının da yarasalar olduğu belirtildi.

Fakat virüsün yarasalardan insana geçebilmesi için bir "aracı" hayvan gerekiyor.

Journal of Medical Virology'de yayımlanan çalışmaya göre, yeni virüsün kaynağının yarasa olabileceği fakat insanlara bulaşmadan önce mutasyon geçirmiş olabileceği belirlendi.

Araştırmacılar, yeni virüsün, biri yarasaları enfekte ettiği bilinen iki koronavirüsün bileşimi olabileceğini tespit etti.

Bu kapsamda, Çin’in Pekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nden Vey Ci ile Pekin, Nanning, Ningbo ve Vuhan kentinden bilim insanları, bazı hastalardan aldıkları gen örneklerinden yola çıkarak seçtikleri genetik kodu, farklı türdeki hayvanlardan alınan 217 koronavirüs ile karşılaştırdı.

Uzmanlar, 2019-nCoV'daki protein kodlarının, daha çok Çin'de bulunan iki yılan türünün taşıdığı koronavirüstekilerle benzerlik gösterdiğini tespit etti.

Çalışmada, bulguların virüsün en olası kaynağının yılan olabileceğini gösterdiği kaydedildi.

Yılanların, Vuhan'da deniz ürünleri pazarında satılmasının, virüsün en başta yarasalardan yılanlara, onlardan da insanlara bulaşmış olma ihtimalini akıllara getirdiği ifade ediliyor.

Yeni tip koronavirüsün ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde kendini gösteriyor.

İleri aşamalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine yol açıyor ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Yorumlar (0)