Koronavirüs hastalarına çok önemli 'cep telefonu' uyarısı!

Uzun süreli cep telefonuyla görüşme yapan koronavirüs hastalarının iyileşme süreçlerinin oksijen tüketiminin artması sebebiyle geciktiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Çetin, konuya ilişkin denk geldikleri örneklerde hastanın durumunun telefonla konuşma süresine bağlı olarak daha da ağırlaşabildiği örneklerle karşılaştıklarını ifade ederek uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 05.01.2021, 14:05 06.01.2021, 10:39
Koronavirüs hastalarına çok önemli 'cep telefonu' uyarısı!

Uzun süren cep telefonu görüşmelerinde koronaivrüs hastalarının oksijen tüketimine bağlı olarak öksürük krizlerine girdiğini gözlemleyen doktorlar, hastalardan konuşmalarını kısıtlamalarını izlerken konuya ilişkin de yakınlarına uyarıda bulunuyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Çetin, koronavirüsle mücadele dahilinde, Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bünyesindeki yoğun bakım ünitesi ve yataklı servis arasında bir basamak görevi gören yoğun bakım ünitesinin kurulduğunu ve hastaların burada 7/24 monitörlerle ve birebir gözlem ile yakın takip de olduklarını paylaştı.

"Koronavirüs hastalarının telefonla konuşması hastalığa hiçbir fayda vermiyor"

Yaklaşık olarak 3 aylık sürede yaptıkları gözlemlerde hastaların iyileşme süreçlerini hızlandıracak bulgulara da ulaştıklarını söyleyen Çetin, "Hastaları takipte cep telefonu kullanımına ilişkin şahit olduğumuz durumlar bulunuyor. Çok zor bir şekilde hasta nefes alıyor olmasına karşın, 'birileriyle konuşup son sözlerimi söyleyeyim' diye düşünerek telefonu alıp çok uzun süre konuştuğu durumlar oluyor.

Böyle durumlarda hastanın sağlığının daha da kötüye gitmesi, oksijen ihtiyaçların daha da artmasına sebep olduğunu gördük. Özellikle, hastaların böyle durumlarda akciğer kapasitelerinde düşüş meydana geldiğini ve tedavi süreçlerini de bu durumun geciktirdiğiyle karşılaştık. Bu yüzden bu dönemde telefon ile konuşmak hastaya fayda getirmiyor." şeklinde konuştu.

Çetin, hastanın iletişim hakkının engellenemeyeceğine ve yoğun bakım dışında kalan servislerde hastaların cep telefonu bulundurabileceğini söyleyerek, hastalara durumu anlatarak cep telefonlarıyla kısa süre konuşmaları yönünde tavsiyelerini paylaştığını kaydetti.

Telefonlarla konuşma zamanı azalınca hastalığın durumu da düzeliyor

Hastanın telefonla konuşmasının hem daha çok efor sarf etmesi hem de efor kapasitesini zorladığını söyleyen Çetin açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Hasta bu şekilde kısır bir döngüye giriyor. İyileşmiyor aksine oksijen oranında düşme meydana geliyor. İyileşebilecek durumdayken öksürük krizine giren hastalarımız dahi oluyor. 60 yaşında olan teyzenin uzun süre devam eden öksürük krizleriyle mücadele ettik. Tedavide artık yeşil reçeteyle alınan ilaç kullanımı aşamasına geldik fakat yine de öksürüğünün kesilmediğini gördük. Daha sonradan anladık ki teyzemiz her gün 4-5 kez eşiyle telefonda konuşuyormuş. Hem telefonda ağlıyorlar hem de konuşmaları sürdükçe öksürük tetikleniyor. Hastamızda bunu fark ettikten sonra konuşmaları kıstık ve 2-3 gün içinde hastanın durumunda ciddi düzeyde iyileşme görüldü.

Sadece yaşlı değil genç hastalarda da benzer durumların olabildiğini söyleyen Çetin, telefonla konuşmamanın genç ve yaşlı hasta ayırmaksızın hastanın iyileşme sürecini hızlandırdığını ve yatış süresini kısalttığının tespit edildiğini ifade etti.

Yorumlar (0)