Koronavirüs hastaları dişlerini kaybediyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayan diş hekimleri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının diş sağlığı konusunda problem yaşadığına dikkat çekerek, birdenbire gerçekleşen "diş kayıplarının" uzun süreli yeni tip koronavirüsün (Covid-19) belirtileri arasında ele alınması gerektiğini ifade etti. 

SAĞLIK 28.11.2020, 09:10
Koronavirüs hastaları dişlerini kaybediyor!

Dünya genelinde şu ana kadar 60 milyondan fazla insanın enfekte olmasına yol açan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) belirtilerinin 8 hafta veya daha uzun süre etkisini göstermesiyle birlikte uzun süreli yeni tip koronavirüs (Covid-19) meydana geliyor. Uzun süreli yeni tip koronavirüsün (Covid-19) etkileri ise insandan insan değişiyor. Fakat en fazla görülen belirtiler arasında "kalp ritim bozuklukları", "baş ağrısı", "saç dökülmesi", "kas ağrısı", "bilişsel sıkıntılar," "konsantrasyon bozukluğu", "solunum güçlüğü," "uykusuzluk çekme, "titreme ve üşüme", "yüksek ateş", "ishal" ve "yorgunluk hissetme" gibi belirtiler bulunuyor.

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri'nde (Covid-19) yaşayan diş hekimleri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarında birdenbire meydana gelen "diş kayıplarını" fark etti. Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) uzun süreli etkileri arasında diş kayıplarının da bulunduğunu ifade etti.

"Ön dişlerimden biri düştü"

NYT (New York Times), yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastaları ile konuya ilişkin görüşmelerde bulundu. 43 yaşında olduğu öğrenilen Farah Khemili, ilkbahar aylarında yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandıktan bir ay sonra ön dişlerinden birinin düştüğünü söyledi. Daha önce diş sağlığına ilişkin sıkıntılar ile karşılaşan Khemili, sigara içmesi nedeniyle ağzında kemik kaybı yaşandığını öğrendiğini aktardı. 

"Ağrı yaşamadım"

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan başka bir kişi ise dondurma yediği sırada aniden dişlerinden birinin düştüğünü ve herhangi bir şekilde ağrı yaşamadığını söyledi. 

"9 ay sonra iki tane dişim düştü"

12 yaşında olduğu öğrenilen bir çocuk, yeni tip koronavirüs (Covid-19) geçirmesinden 9 ay sonra dişlerinden ikisinin düştüğünü söyledi. Söz konusu çocuğun annesi olan Diana Berrent, oğlunun dişlerinin sağlıklı olduğunu ve herhangi bir kronik bir rahatsızlığa sahip olmadığını ifade etti. Birçok kişi daha yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dişlerinin düştüğüne dikkat çekti. 

Araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) diş etlerini enfekte edebileceğini ve kan damarlarını hasara uğratabileceğini belirtiyor. Fakat söz konusu durumun sebebi henüz kesin bir şekilde açıklanamadı. 

"Kan damarlarını hasara uğratabilir"

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan (ABD) Angiogenesis Vakfı'nın başkanlığını yürüten Dr. William Li, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kan damarlarını hasara uğratabileceğini, bu nedenle diş kaybı yaşandığı sırada ağrı hissedilmeyebileceğini ifade etti. Dr. Li, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kalp ve damar hastalığı olarak da nitelendirildiğini aktardı. 

Dr. Li, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle damarların daraldığını ve kan pıhtılaşmasının meydana geldiğini, bu nedenle yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının bazılarında felç ve kalp krizi yaşandığını belirtti.

Yorumlar (0)