Koronavirüs farklı semptomlar gösterebiliyor

Koronavirüsler, sıkça rastlanan semptomların dışında bilinmeyen yüzleriyle de değişik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Uzmanlar, koronavirüslerin insandan insandan farklı semptomlarla görülebildiğini söylüyor.

SAĞLIK 27.03.2020, 11:48 27.03.2020, 12:32
Koronavirüs farklı semptomlar gösterebiliyor

Koronavirüs enfeksiyonlarının kuru öksürük, ateş ve nefes darlığı gibi belli başlı belirtileri olduğu biliniyor. Ancak doktorlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının diğer koronavirüs enfeksiyonlarından farklı semptomlar taşıdıklarını aktarıyor.

Dijital sağlık firması K Health'in Başkan Yardımcısı Dr. Edo Paz, insanların yaşadığı diğer semptomların koku ve tat kaybı, mide ağrıları, vücut ağrıları ve bulantı olduğunu belirtiyor. Edo Paz, Covid-19 hastalarında mide bulantısı, ishal ve kusma gibi sindirim problemlerin de kısmen yaygın görüldüğü söylüyor.

Bunun yanı sıra, New York'taki entegre sağlık ağı Northwell Health'in bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. David Hirschwerk de, vakaların sadece yüzde 10'unda sindirim sistemi semptomları olduğunu kaydediyor. 

Doktorlar henüz, Covid-19 salgınının neden bu kadar geniş çapta semptomları ve sonuçları olduğuna anlam veremiyor.

Bölgeye göre farklı semptomlar gösterebiliyor

Sağlık firması Osmosis'in yöneticisi Dr. Rishi Desai, semptomların ve gidişatın koronavirüsün enfekte insanın bedeninde nasıl hareket ettiği ile bağlantılı olabileceğini söylüyor. Dr. Deasi, "Her insanın kendine özgü bir bağışıklık sistemi bulunuyor. Bazı bünyeler Covid-19 salgınına agresif bir şekilde tepki verirken, bazıları aynı savunmayı uygulamıyor. Semptomlar genellikle virüsün vücutta bulunduğu yere göre değişiyor." diye konuşuyor.

Koronavirüsün uzuvları etkileyen bacak ağrısı gibi fokal semptomlara, cilt lezyonlarına veya kızarıklıklara yol açmadığını söyleyen Desai, enfekte insanların aylar boyunca kronik herhangi bir belirti göstermeyebileceğini kaydediyor. 

İyileşmeyi başaran bireylerde Covid-19'un nasıl etkileri olacak?

Hiç kimse şu an için koronavirüsün vücutta nasıl etkileri olabileceğini kestiremiyor. Uzmanlar, bu noktada sadece hijyenin ve sosyal mesafenin önemine dikkat çekiyor ve "sık sık ellerinizi yıkayın" uyarısında bulunuyorlar.

Yorumlar (0)