Koronavirüs bulaşan 13 yıl erken ölüyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) kadınların ömrünü 11 yıl, erkeklerin ömrünü 13 yıl kısaltıyor.

SAĞLIK 25.04.2020, 16:36
Koronavirüs bulaşan 13 yıl erken ölüyor

İskoçya Ulusal Sağlık Servisi ile Glasgow ve Edinburgh Üniversitelerinden bilim insanları, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) insan ömrünü yaklaşık 10 yıl azalttığı tespitinde bulundu. Bu durumun kadınlarda ortalama 11 yıl, erkeklerde ortalama 13 yıl olduğu ileri sürüldü.

Wellcome Open Research'te yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, uzmanlar İtalya'daki Covid-19 (yeni tip koronavirüs) hastalarının verilerini, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından geliştirilen ve insanların hastalık sebebiyle hayatlarının kaç yılını kaybettiklerini hesaplamak için kullanılan ölçekle karşılaştırdı.

Uzmanlar, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan kadınların yaşam sürelerinin ortalama 11 yıl, erkeklerin yaşam sürelerinin ortalama 13 yıl azaldığı sonucuna ulaştıklarını bildirdi.

Araştırma ekibinden Glasgow Üniversitesi uzmanı Dawig McAllister, elde ettikleri sonuçlar ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Medya, yeni tip koronavirüsün 'komorbid hastalığı olan insanlar' üzerindeki etkisine odaklanırken, uzun süreli hastalıkların sayısı ve türü ile ilgili değişiklikler, koronavirüs kaynaklı ölümlerin beklenilen yaşam süresini biraz azaltıyor."

Yorumlar (0)