Koronavirüs birkaç yıl sonra daha yönetilebilir olacak

BioNtech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr.Özlem Türeci koronavirüsün geleceği ile önemli açıklamalar yaptı. Türeci koronavirüsle birkaç yıl daha uğraştıktan sonra daha yönetilebilir olacağını; Şahin ise şu andaki mevcut aşıyı değiştirmek için bir neden olmadığını söyledi.

SAĞLIK 01.11.2021, 17:24
Koronavirüs birkaç yıl sonra daha yönetilebilir olacak

Dünya üzerinde ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile onaylanan koronavirüse karşı etkili ilk aşıyı geliştiren Alman menşeyli BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin koronavirüsün geleceği ve varyant aşılarına dair fikirlerini paylaştı.

İnsanlığın koronavirüsden ne zaman kurtulacağı sorusuna Özlem Türeci; “Bu henüz cevabı bilinmeyen bir soru. Çünkü virüsün aşıya nasıl tepki verdiği hakkında her gün yeni bir şeyler öğrenmekteyiz. Bu nedenle salgının sona ereceği tarihi öğrenebilmemiz için bu bilgilere ihtiyacımız var” dedi.

“Önümüzdeki yıllarda grip gibi olacak”

Türeci ayrıca açıklamasında; “Şimdiden söyleyebileceğim tek şey yavaş yavaş yeni bir normalliğin yerleşeme başladığıdır. Bunu hissediyoruz. Artık virüsle nasıl başa çıkacağımızı öğreniyoruz. Nüfusun büyük bir aşılandığında bağışıklık kazanacağı için daha özgürce hareket edebileceğiz. Elbette daha önümüzde birkaç yıl var. Virüs yıllar geçmesiyle grip statüsü alacaktır” şeklinde konuştu.

Çalışmalar sürüyor

 Uğur Şahin kendisine “Diğer virüs mutasyonlarına karşı yeni nesil aşılar üretmek için çalışıyor musunuz?” şeklindeki soruya karşılık; “Evet küçük bir gönüllü grubun üzerinde varyant aşıları test etmekteyiz. Güney Afrika beta varyantı üzerindeki çalışmalarımız neredeyse bitti ve ayrıca delta varyantı ile de ilgili devam etmekte olan bir çalışmamız bulunuyor” diyerek cevap verdi.

“Şimdiden yeni varyantlar için hazırız”

Şahin ayrıca “Şu andaki mevcut aşı güvenli ve değiştirmeye gerek yok. Ancak yeni varyantlara karşı aşılar üretebileceğimizi ve kullandığımız aşılar kadar güvenli olduklarını göstermek için klinik olarak test edebildiğimizi göstermek istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda bir varyant çıkarsa ve aşının ona uyarlanması gerekirse bunu çok hızlı yapabilme kabiliyetimiz olacak. Çünkü şimdiden prosedürü oluşturmuş olacağız” diyerek önemli bilgiler verdi.  

Şahin bu sayede aşının her iki yılda bir yeni virüs mutasyonlarına adapte edilmesinin gerekebileceği ihtimaline hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Şahin, bu sayede, çok sakin bir şekilde, aşının her iki yılda bir yeni virüs mutasyonlarına adapte edilmesi gerçeğine hazır olabileceklerini de ifade etti.

Yorumlar (0)