Koronavirüs beyne de zarar veriyor: Yeni belirtilere dikkat!

Çin’de gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19), ağır hastaların yaklaşık yarısında, tüm vakaların da üçte birinde beyin ve sinir sisteminde hasara yol açıyor. Bu nedenle uzmanlar, konuşma bozukluğu, tökezleme veya nöbet geçirme semptomları gösteren hastalara koronavirüs testi uygulanması gerektiği konusunda uyardı. 

SAĞLIK 14.04.2020, 10:45
Koronavirüs beyne de zarar veriyor: Yeni belirtilere dikkat!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde yer alan Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19), ağır hastaların yaklaşık yarısında, tüm vakaların da üçte birinde beyin ve sinir sistemine hasar verdiğini ortaya çıkardı. Bu yüzden hastalarda konuşma bozukluğu, tökezleme ve nöbet geçirme gibi belirtilerin görüldüğü kaydedildi. 

Araştırma, JAMA Neurology Journal'de yayımlandı. Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden nörolog Bo Hu ile meslektaşları, Ocak ayı ortasından Şubat ayı ortasına kadar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığı Vuhan kentinde 214 hastayı inceledi. Hastaların tamamı, üniversiteye bağlı Union Hastanesi'nde bulunan özel bakım merkezlerinde tedavi altına alındı.

Uzmanlar tarafından nörolojik belirtiler üç kategoriye ayrıldı. Bunlardan ilki baş ağrısı, baş dönmesi, akut serebrovasküler hastalık,  bilinç bozukluğu, nöbet ve atak dâhil olmak üzere merkezi sinir sistemi ile bağlantılı belirtiler olarak nitelendirildi. 

Diğer kategoriler de periferik sinir sistemi semptomları (koku bozukluğu, tat bozukluğu, sinir ağrısı ve görme bozukluğu) ile iskelet kası yaralanması olarak ikiye ayrıldı.

Araştırmacılar, "Toplamda 78 hastanın (yüzde 36,4) nörolojik belirtileri vardı." açıklamasında bulunarak şiddetli enfeksiyonlarda nörolojik belirtilerin arttığına dikkat çekti. 

Yapılan açıklamada, "Daha ciddi enfeksiyonu olan hastalarda akut serebrovasküler hastalıklar (5'te 1), bilinç bozukluğu (13'te 3) ve iskelet kası yaralanması (17'de 6) gibi nörolojik belirtiler görüldü. Doktorlar, Covid-19 salgını döneminde, nörolojik belirtileri olan hastaları değerlendirirken, ayırıcı tanı olarak yeni tip koronavirüs enfeksiyonundan şüphelenmelidir." denildi.

Diğer yandan, İngiltere’de bulunan Reading Üniversitesi'nden Virolog Ian Jones, "Covid-19 hastalarının bir alt kümesinde nörolojik komplikasyonların bulunması kayda değer, ancak araştırmada açıklanan hastaların neredeyse yarısının farklı sağlık sorunları da bulunuyor." ifadelerini kullanarak Çin’de gerçekleştirilen araştırmanın yeterli veri sağlamadığını bildirdi.

Yorumlar (0)