Koronavirüs aşısını yaptırdıktan hemen sonra neden hasta olunuyor? Merak edilen soru cevaplandı 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkaya, Covid-19 aşısı olduktan sonra hasta olan kişilerin sayısında artış olduğunu belirterek neden hasta olunduğunu açıkladı: “Aşıdan sonra hasta olanların çoğu, virüsle enfekte olmuş ancak enfekte olduğunu bilmeden aşı olmuş kişilerdir.” 

SAĞLIK 18.01.2022, 15:18 18.01.2022, 15:41
Koronavirüs aşısını yaptırdıktan hemen sonra neden hasta olunuyor? Merak edilen soru cevaplandı 

Son dönemlerde Covid-19 aşısı olduktan sonra hasta olduğunu belirtenlerin sayısı artarken insanlar bunun sebebini sorgulamaya başladı. Bu konuda ayrıntılı açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, hastalığın oluşmasının ardındaki sebebi aktardı.  

“Enfekte kişiler aşı olursa hastalığı ortaya çıkar” 

Şevket Özkaya: “Omicron varyantı ve aşılamanın artmasıyla birlikte yeni sorunlar da baş göstermeye başladı. Hastalar artık polikliniklere, ‘Aşı oldum ancak aşıdan sonra kovid oldum.’ diyerek gelmeye başladı. Bunun önemli bir sebebi bulunuyor. Bilindiği üzere hasta olan bazı kişiler önceden semptom göstermeyebiliyordu. Artık hemen hemen kimse semptom göstermiyor. Subklinik denilen bu olayda kişi virüs yüklü oluyor ancak semptom göstermiyor. Aşı olduktan sonra da kişinin vücudundaki virüs ortaya çıkıyor. Hasta olan vatandaşlar hastaneye giderek ve muayene olarak aslında hasta olduklarını anlıyorlar.” 



“Aşı olmadan önce kendinizi değerlendirin” 

Şevket Özkaya: “Aşıdan sonra hasta olduklarını belirterek bizlere gelen vatandaşların bir kısmında akciğer tutulumu görülüyor. Kendinizi yorgun, halsiz, kırgın hissediyorsanız ya da çevrenizde pozitif vaka varsa aşı olmadan önce kendinizi değerlendirin. Önce kendinizi birkaç gün gözlemleyin sonra aşı olun. Asemptomatikseniz, aşı olduğunuzda semptomatik hale gelirsiniz. Bu da sizi panik ve iş gücü kaybı haline sokabilir. Asemptomatik olup da aş olduğunuzda ateş, kırgınlık, hapşırık gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak yine de vatandaşlarımıza aşı olmalarını öneriyoruz çünkü vakaların bu denli artmasına karşın aşılamadaki artış, hastaneye yatışların düşük seyretmesine vesile oluyor. Aşı, emniyet kemeri gibidir. Sizi kaza yapmaktan alıkoymaz ancak kaza
yaptığınız hayatta kalmanızı sağlar.” 

“Panik yapmadan önce doktorunuza danışın sonra aşı olun” 

Şevket Özkaya: “Şu anda 81 yaşındaki bir hastanın tomografisini görüyorsunuz. Ailesinde pozitif vaka varken kendisi, ‘Bana da bulaşmasın.’ diyerek panikle hastaneye gidip aşı yaptırıyor. Ancak sonrasında hastamızda semptomlar ortaya çıkıyor. Tomografi çektiğimizde ise akciğer tutulumu olduğunu görüyoruz. Yani ailenizde eğer pozitif vaka varsa ya da kendinizde bazı hastalık belirtileri varsa önce doktora gidip test yaptırmanızı ya da muayene olmanızı istiyoruz. Sonrasında aşınızı muhakkak olmalısınız.” 

Yorumlar (1)
Ali ışık 2 yıl önce
Ne dediğini kendin anlamıyorsun doktor