Koronavirüs aşısını beklerken sprey sürprizi geldi!

Tüm dünya koronavirüs aşısını beklerken bilim insanlarınca koronavirüse karşı insan vücudunu koruyabilen bir burun spreyi geliştirildiği duyuruldu.

SAĞLIK 14.11.2020, 13:07 14.11.2020, 17:51
Koronavirüs aşısını beklerken sprey sürprizi geldi!

Koronavirüsün ardından normale yakın bir yaşama dönmek için umutların büyük bir kısmı aşılar üzerine kurulu. Fakat bu enjeksiyonların da sınırlarının olabileceğini unutmamak lazım. Onayların ve testlerin gerektirmiş olduğu süreyle birlikte üretim sıkıntılarının yaşanması da olasılıklar arasında yer alıyor. Bununla beraber kırsal gelirli ve düşük bölgelerde dağıtımın kolay bir şekilde olmayacağı rahatlıkla ifade edilebilir.

3D insan ciğeri üzerinde deneme yapıldı

Bundan dolayı bilimin daha da erişilebilir bir alternatifi bizlere sunması olası görünüyor. Kolombiya Üniversitesi'nden araştırmacılar 3D insan ciğeri modellerinde koronavirüs enfeksiyonunu başarılı bir şekilde yok eden sprey geliştirdiklerini duyurdu.

Ucuz ve uzun süre kullanılabiliyor

Bir peptit ve lipit birleşimi, koronavirüsün hedef hücrenin zarıyla bir araya gelmesini, kilit bir proteinin gerekli olan şeklini almasını engelleyip önlüyor. Bunun anında çalışmaya başlaması ve en az 24 saat süresince etkisini korumayı sürdürmesiyle birlikte ucuz ve uzun bir süre dayanıp soğutmaya da ihtiyaç duymaması spreyi ilgi çekici kılıyor.

Böyle bir spreyin vatandaşlara ulaşmasının önünde halihazırda birçok engel de var. Öncelikle bu spreyin insanlı klinik denemelerinin yapılması gerek ve bu denemelerin başarılı olması koşulunda, yeterli erişimi sağlamak adına büyük ölçekli bir üretime başlanması gerecek. Kolombiya tarafından testlerin hızlı bir şekilde yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Aşı olamayan kişilere çözüm olabilir

Bu adımla birlikte toplu koronavirüs aşılarının zor olacağı birçok bölgeye koruma sağlanması mümkün hale gelicek. Bununla birlikte aşıların mevcut olduğu yerlerde bir tamamlayıcı olarak kullanılması mümkün. Birçok kişi aşı olabilecek fakat birtakım sorunlardan dolayı mutlaka aşı olamayan kişiler olacaktır.

İşte bu sprey, günlük olarak korumalarını sağlayacak bir kilit etken olabilir. Bu da virüsün yayılmasını sınırlandırıp salgının sonunun daha da hızlı bir şekilde gelmesine yardımcı olabilir.

Yorumlar (0)