Koronavirüs aşısı olanlar kan verebilir mi? Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu yanıtladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu, ‘Kan Haftası’ dolaysıyla kan bağışının faydalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 07.05.2021, 13:15 09.05.2021, 08:58
Koronavirüs aşısı olanlar kan verebilir mi?  Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu yanıtladı

Prof. Dr. Kurtoğlu, açıklamasında düzenli bir şekilde kan bağışında bulunmanın kanser riskini ve kalp krizi azalttığına, kan ve kolestrol şekerini düzenlediğine, damar hastalıklarını önlediğine, kan hücrelerini yenilediğine dikkat çekti.

Bu kişiler kan bağışında bulunamaz

Kan bağışında bulunmaya engel teşkil edecek durumlara sahip olanların kan veremeyeceğini belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu, “Sağlık sorunu olmayan 18 ve 65 yaş arası herkes kan verebilir. Ancak kalp ve kanser hastaları, diyabet hastaları, uyuşturucu kullananlar ile cinsel temasla bulaşan hastalıklara sahip kişiler kan bağışında bulunamazlar. Yine ateşli bir hastalık geçiren kişiden 2 hafta süresince kan bağışı alınamaz. Diş tedavisi olanlar 7 gün ancak ruhsatsız bir yerde yapılmışsa 12 ay boyunca kan veremez. Ayrıca dövme, akupunktur yaptıran yahut cerrahi operasyon geçirenler ise yine 12 ay süresince kan bağışında bulunamazlar. Bağış öncesi kontrollerde herhangi bir sağlık problemine rastlanmadığı takdirde ancak o zaman kişiden kan alınabilir” dedi.

“Kan bağışı ruhsal rahatlamadır”

Kan bağışında bulunmanın insanlara faydalı olma hissiyle ruhsal rahatlamayı da beraberinde getirdiğini ifade eden Erdal Kurtoğlu, “Kadınlar 120, erkekler ise 90 günde bir kan bağışında bulunabilirler. Biz her zaman insanımıza düzenli kan bağışında bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Kan bağışının faydalarının neler olduğunu söyledik. Bir büyük faydası ise ruhsal rahatlamadır. Yani kan bağışı ile birine faydalı olduğunu düşünüyor ve ruhsal bir rahatlamanın içine giriyorsunuz. Bu da insan için harika bir duygu. Malum Ramazan ayında olduğumuz için oruç tutanların şuan için kan bağışında bulunmalarını önermiyoruz. Çünkü kişi o durumda açlığında etkisiyle sarsıntıya uğrayacaktır. Ancak illa kan vermek isteyen bir kimse de iftar sonrası rahatlıkla kan bağışında bulunabilir” diye konuştu.

Aşı yaptıranlar kan bağışlayabilir mi?

Koronavirüs aşısını yaptıranların kan bağışında bulunabileceğine dikkat çeken SBÜ Öğretim Üyesi ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdal Kurtoğlu, “Aşı olduktan sonra kan vermek için herhangi bir süre geçmesini beklemeye gerek yok. Aşısını olmuş kişinin eklem, kas ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetleri yoksa ve kendini sağlıklı hissediyorsa rahatlıkla kan verebilir. Ben sağlığı yerinde olan şartları tutan herkese düzenli kan bağışında bulunmalarını öneriyorum. Çünkü kan zor bulunan ve aciliyeti çok olan bir ihtiyaç” dedi.

Yorumlar (0)