Korona, lassa, sıtma, humma...

Korona, lassa, sıtma, sarı humma, dang humması... 2020 yılının salgın hastalıkları dünyayı felç etmiş durumda.

SAĞLIK 23.04.2020, 10:58
Korona, lassa, sıtma, humma...

2020 yılı dünyanın salgınlarla boğuştuğu yıl olarak kayıtlara geçiyor. Tüm dünya koronavirüs salgınıyla boğuşurken bazı ülkeler Covid-19 salgınının yanında farklı salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Malezya: Dang humması

5482 korona hastası bulunan Malezya'da son 4 ay içinde 38 bin 240 kişide, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan dang humması saptandı.

Ülkedeki koronavirüsle enfekte olanların sayısı 5482, can kayıpları ise 92.

Endonezya: Sarı humma ve sıtma

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile boğuşan Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, diğer taraftan dang humması ile mücadele ediyor. Dang humması yıl başından bu yana 254 can aldı.

Endonezya genelindeki dang humması vaka sayısı 39 bin 876. 

Endonezya'da sivrisineklerin daha çok ortaya çıktığı ekim-nisan arasındaki yağışlı dönemde sıklıkla dang humması ve sıtma vakaları görülüyor.

Endonezya'da dang hummasından 2016 yılında 1598, 2017 yılında 493, 2018 yılında da 344 kişi yaşamını yitirmişti.

Etiyopya: Sarı humma

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), Güney Sudan'dan sonra Etiyopya için de sarı humma salgını uyarısında bulundu.

DSÖ'den yapılan açıklamada, Etiyopya'nın Güney eyaletinin Gurage bölgesinde mart ayı başında 3 olan şüpheli sayısının 85'e yükseldiği bildirildi.

Şüphelilerden 8'inin testinin pozitif çıktığı belirtilen açıklamada, vakaların görüldüğü bölge ve çevresinde aşı çalışmalarının başladığı ifade edildi.

Açıklamada, kısa zamanda şüpheli sayısında görülen artışın ve bu kişilerin seyahat etmedikleri için hastalığı başka yerden kapma ihtimallerinin bulunmamasının endişe verici olduğunun altı çizildi.

Nijerya: Lassa

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da fare dışkısından çıkan "Lassa ateşi salgınından" hayatını kaybedenlerin sayısı en son 176 olarak duyurulmuştu.

Liberya, Mali, Togo, Gana ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine Nijerya'da ilk 1969 yılında ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

Güney Sudan: Sarı humma

Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta Güney Sudan'ın güneyinde sarı humma salgınının görüldüğünü açıklamıştı.

Günay Sudan'ın sağlık sektörünün zor durumda olması sarı humma konusunda ülkenin alarm vermesine neden oldu.

Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsü, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamaya yol açıyor.

Yorumlar (0)