Korona'da yeni belirti! Ayaklar...

Amerikalı doktorlar, yaptığı çalışmalar sonucunda mavi veya mor renge dönüşen ayak parmağı lezyonunun Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) erken bir belirtisi olarak ortaya çıktığını tespit etti. Bilim insanları ayrıca, ayakta oluşan bu lekelere dokunulduğunda yanma ve acı hissinin oluştuğunu kaydetti.

SAĞLIK 25.04.2020, 10:21 25.04.2020, 10:26
Korona'da yeni belirti! Ayaklar...

Amerikalı doktorlar "koronavirüs parmakları" adını verdikleri yeni bir Covid-19 semptomu keşfetti. Bilim insanlarına göre mavi veya mor renge dönüşen ayak parmağı lezyonu, yeni tip koronavirüs hastalığının erken belirtisi olarak gözlemleniyor.

USA Today'ın aktardığı bilgilere göre, uzmanlar bu semptomu, "mavi veya mor renge dönüşen ayak parmağı lezyonu" olarak tanımlıyor. Bilim insanlarına göre, enfeksiyonun bu şekilde tezahürü hem akut solunum sıkıntısı sendromu olan ağır hastalarda hem de çocuklarda da dahil olmak üzere hastalığı asemptomatik seyreden gençlerde daha çok ve net bir şekilde görülüyor. Aynı zamanda bu durum, hastalığın "en erken evre"sinde bir belirti olarak ortaya çıkıyor. Bu belirtiyi önemli kılan nokta ise; "en erken evre"de koronavirüs testinin negatif çıkabilmesi.

Dokunulduğunda yanma hissi oluşuyor ve acıyor

Pennsilvanya Üniversitesi'nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Ebbing Lautenbach, ayak parmaklarında beliren lekelere dokunulduğunda yanma hissi duyulduğunu ve çok acıdığını ifade etti. Ebbing Lautenbach, parmakların morarmasının enfeksiyona lokal inflamatuar bir tepki veya kan damarlarının tıkanmasının bir tezahürü olabileceğini değerlendiriyor.

Massachusetts Hastanesi Acil Servis Şefi Susan Wilcox ise, şiddetli grip veya viral pnömonisi olan hastalarda benzer semptomların görüldüğünü dile getirdi.

Yorumlar (0)