Korkutan gelişme: Maymun çiçeği ilk kez o hayvanda görüldü

Maymun çiçeği virüsü birçok ülkede yayılmaya devam ederken, Fransa’da tedirgin edici bir gelişme yaşandı. Fransa Sağlık Bakanlığı, virüsün ilk kez insandan bir köpeğe bulaştığını açıkladı. 

SAĞLIK 16.08.2022, 11:24
Korkutan gelişme: Maymun çiçeği ilk kez o hayvanda görüldü

Dünyada 89 ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü, Fransa’da da binlerce kişiye bulaştı. Ülkede salgınla mücadele devam ederken, Fransa Sağlık Bakanlığı’ndan dünyayı sarsan açıklama geldi. Bakanlık, virüsün ilk kez insandan köpeğe bulaştığını açıkladı. Gelişme üzerine bir açıklama yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, çeşitli tavsiyeler paylaştı. 

Köpeklerde ilk kez görüldü

Edinilen bilgilere olay, Fransa’nın başkenti Paris’te yaşandı. Bir köpeğin maymun çiçeğine yakalandığının tespit edilmesi sonrası ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, internet sitesinde yer alan ‘virüse yakalanmaya müsait hayvanlar’ kategorisini güncelledi. Eski listede köpekler bulunmuyordu. Maymun çiçeği bulaşabilecek hayvanlar üzerine uzun süredir çalışma yürüten merkez, hastalığın insanlar ve hayvanlar arasında yayılabildiğini ancak bir köpekte bu durumun ilk kez tespit edildiğini açıkladı. 

“Evcil hayvanların bakımları hususunda yeni bir rehberlik gerekiyor”

Konuyla ilgili bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeği salgını sorumlu yöneticisi Rosamund Lewis’ten geldi. The Lancet dergisine açıklamalarda bulunan Lewis, “Ortaya çıkan bu durum, evcil hayvanların bakımları hususunda yeni bir rehberliği zorunlu kılıyor. Bu salgının köpeklere de bulaşabiliyor olması, geniş çaplı ele alınması gereken bir konu ve bir an evvel adım atılması gerekir” şeklinde konuştu. 

Evcil hayvanlar risk altında olabilir

Batı Afrika’ya özgü bir hastalık olarak bilinen maymun çiçeği virüsünde, bulaştığı kişilerin derilerinde oluşturduğu büyük ölçekli kabarcıklar dile dikkat çekiyor. Genellikle yakın temas ve erkek erkeğe ilişki yoluyla bulaşan hastalık, solunum salgıları sebebiyle de yayılabiliyor. Virüsün bir insandan köpeğe bulaşmasını yorumlayan Fransız araştırmacılar, tüm evcil hayvanların risk altında olabileceğini dile getirdiler.

“Vakaların yüzde 99’u erkek”

Hastalığın köpeklerden insanlara bulaşma ihtimaline ilişkin henüz net bir veri olmadığını belirten Rosamund Lewis, “İnsanlardan köpeklere bulaşabildiğini öğrenmiş olduk ancak köpeklerden insanlara bulaşabilme ihtimaline dair şu an net bir şey söylemek zor. Bu konuda daha çok araştırma yapmaya ihtiyaç var. Ancak insanlara baktığımızda bu virüs genellikle erkekler arasında görülüyor. Vakaların yüzde 99’u erkek. Erkek erkeğe cinsel ilişkiye girmek bu virüsün yayılımını daha da artıyor. En büyük etken olarak şu an bunu görüyoruz” dedi. 

Yorumlar (0)