Korkutan artış: Hasta sayısı 30 yılda iki katına çıktı

Dünyada son 30 senede hipertansiyonla yaşayan yetişkin sayısının iki katına çıkarak 1,2 milyarı geçtiği belirtildi.

SAĞLIK 26.08.2021, 23:33 27.08.2021, 19:10
Korkutan artış: Hasta sayısı 30 yılda iki katına çıktı

Yapılan araştırmada, hipertansiyon veyahut yüksek tansiyonun her sene 8,5 milyonu aşkın kişinin ölümüne sebep olduğu ve felç, kalp rahatsızlığı, iskemik kalp rahatsızlığı, diğer damar hastalıkları ve böbrek hastalığı için de risk faktörü olduğuna işaret edildi.

1,2 milyar kişide görülüyor

Dünya çağında son 30 senede hipertansiyonu olan yetişkin sayısının iki katına çıkarak 1,2 milyarı geçtiği belirtilen araştırmada, tansiyonun düşürülmesi durumunda kalp krizi vakalarının yüzde 25 oranında azaltılabileceği ve felç vakaları ile kalp yetmezliğinin ise neredeyse yüzde 50 indirilebileceği kaydedildi.

Dünyada 2019 senesinde yüksek tansiyonu olan kişilerin yaklaşık olarak yarısının durumlarından habersiz olduğunun altı çizilen araştırmada, hipertansiyonu olan her 4 kadından birinden ve her 5 erkekten birinden daha azında tansiyonun kontrol altına alınabildiği ifade edildi.

Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde daha çok görülüyor

Araştırmada Polonya, Macaristan ve Hırvatistan gibi Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde yüksek tansiyon oranlarının yüksek olduğuna atıf yapılırken, bahse konu ülkelerin yanı sıra Belarus, Litvanya ve Romanya'da da kadınların yarısından fazlasının yüksek tansiyonla yaşadığı belirlendi.

Birleşik Krallık, İsviçre ve İspanya da dahil olmak kaydıyla Batı Avrupa ülkelerinde ise hipertansiyonun yaygınlığının tüm zamanların en düşük düzeylerine ulaştığı tespit edildi. Söz konusu ülkeler aynı zamanda kadınlarda en az hipertansiyon oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)