Koranavirüsün verdiği zarar filmlere böyle yansıdı!

Koranavirüsten hayatını kaybeden 44 yaşındaki kişinin akciğer röntgen filmleri virüsün verdiği zararı gözler önüne serdi. Filmlerde akciğerdeki hava boşluklarının çoğunluğunun virüs nedeniyle dolduğu görülüyor. Uzmanlar, taramalarda görülen beyaz lekelerin SARS ve MERS’te de mevcut olduğunu belirtti.

SAĞLIK 12.03.2020, 12:23 Hanife
Koranavirüsün verdiği zarar filmlere böyle yansıdı!

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (RSNA), yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentindeki salgının kaynağı olduğu düşünülen deniz ürünleri pazarında çalışan ve 44 yaşında virüs nedeniyle hayatını kaybeden bir adamın röntgen filmlerini kamuoyuyla paylaştı. Filmlerde koronavirüsün akciğerleri nasıl tahrip ettiği net bir şekilde görülüyor.

Hava kesecikleri doluyor!

X-ray ışını taramalarında koronavirüsün etkilediği yerler beyaz olarak görülüyor. Uzmanlar, hastada virüsün akciğerlerdeki hava keseciklerini kısmen doldurduğunu ve akciğer nodüllerine sebep olduğunu belirtti. Ayrıca aynı tip anormalliklerin SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) ve MERS (Ortadoğu Solunum Sendromu) vakalarında da görüldüğünün altını çizdiler.

Diğer taraftan, A görüntüsüyle F görüntüsü karşılaştırıldığında, akciğer uzuvlarında bulunan sıvının, zaman içinde belirgin bir şekilde koronavirüs nedeniyle arttığı görülebiliyor.

Röntgenleri paylaşılan adamın yaklaşık iki hafta boyunca ateş ve öksürük belirtileri göstermesinin ardından 25 Aralık 2019'da hastaneye kaldırıldığı bir hafta sonra ise hayatını kaybettiği açıklandı.

Wuhan'a seyahat ettikten sonra koronavirüse yakalanan 54 yaşında bir kadının bilgisayarlı tomografi taramaları da akciğerlerinde hava boşluklarının kısmen dolduğunu gösteriyor.

Solda yer alan fotoğrafta kırmızı olarak görülen alanlarda nodüller, sağ tarafta ise akciğer ve trakeanın üç boyutlu görüntüsü yer alıyor. Beyaz alanlarda koronavirüsün tahribi görülüyor.

Japonya'dan döndükten sonra koronavirüse yakalan Çin'in Sichuan eyaletinden 45 yaşındaki bir kadının taramalarında ise, koronavirüsün akciğerinin sol üst lobunda ters hale edilmiş hale işareti oluşturdu.

4  bin 600'ü aşkın kişi öldü!

Çin'in Wuhan kentinde ilk ortaya çıkan Türkiye dahil 110 ülkeye yayılan koronavirüs (Covid-19) hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Salgın Örgütü'nün pandemi ilan ettiği salgında vaka sayısı 125 bini geçti, 4 bin 637 kişi yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)