Korana aşı olanlar dikkat! Yeniden aşı olmanız gerekebilir

Uzmanlardan kötü haber! Koronavirüs aşısının ilk dozunu aldıktan sonra virüse yakalananların,180 gün sonra sil baştan aşı olacağını açıkladı.

SAĞLIK 11.04.2021, 16:27 12.04.2021, 11:23 Hanife
Korana aşı olanlar dikkat! Yeniden aşı olmanız gerekebilir

Koronavirüs aşısının ilk dozunu olduktan sonra tedbiri elden bırakarak virüs kapanlara, Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür’den kötü haber.

Bu durumdaki kişilere ikinci dozun yapılmadığını belirten Ünal Hülür, 180 gün sonra belirlenen aralıklarla en baştan iki doz aşı uygulaması yapıldığını söyledi.



Türkiye’de daha önce Çin’den alınan SARS-CoV-2 inaktif Sinovac, Nisan ayında ise Almanya’dan alınan mRNA teknolojisi BioNTech/Pfizer aşılarının uygulanması devam ediyor.  Kovid-19 aşılaması 10 Nisan’dan itibaren 19 milyona yaklaştı. 19 milyondan 11 milyonuna yakın kişiye birinci doz, 8 milyona yakın kişiye ise ikinci doz aşı uygulandı. 



Bilim adamları tarafından virüsten koruyuculuk oranları onaylanan her iki aşının uygulanması sürerken, birinci doz aşı olduktan sonra tedbirlere uymayıp virüs kapan vatandaşlara kötü haber geldi.



“En başa dönülüyor”

Koronavirüs aşısının birinci dozunu vurulduktan sonra nadir de olsa virüse yakalanan kişilerin olduğunu belirten Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, kişi ilk aşıyı olduktan sonra pozitif tespit edildiyse bu durumda, bakanlığın E-nabız üzerindeki sisteminin, aşı için öncelikli grupta olmadığı mesajı verdiğinin altını çizdi ve pozitif olan kişilere iyileşmenin olduğu on günden sonra 180 gün takvimi uygulandığını belirtti.



180 günün sonunda başa dönülüp tekrar aşı yapıla bilindiğini aktaran Hülür, bu kişilerin en başa dönüp iki doz aşı olmak zorunda olduğunu söyledi.

Hülür, şuanda aşı hakkı gelmiş 60 yaşında ama 1 ay önce pozitif olan bir vatandaşın da, aşı için öncelikli grupta olduğunu ancak daha önce Kovid-19 geçirdiği için aşı yapılamaz uyarısı geldiğini bildirdi.



Son olarak Hülür, bu süreçte vatandaşların tedbirleri elden bırakmadan sabırla bitmesini beklemesi gerektiğini söyledi.
 

Yorumlar (0)