Köpekler de ağlar! Köpeğinizin davranışlarını anlamanın yolları ...

Bazen yolda yürürken gördüğümüz bir köpeğin, bazense evdeki köpeğimizin gözlerinde yaşlar görürüz. Bu yaşlar üzüntüden dolayı akan birer gözyaşı mı, yoksa köpeklerin herhangi bir duruma verdikleri tepki mi? Buyrun cevabı haberimizde…

SAĞLIK 19.10.2022, 11:35 19.10.2022, 17:11
Köpekler de ağlar! Köpeğinizin davranışlarını anlamanın yolları ...

Hayvan sahiplenen ya da sokakta bakan herkes bilir ki hayvanların duyguları vardır. Verdikleri tepkilerin hepsi hissettikleri duygulara bağlıdır. Bir köpeğin gözlerinde ya gördüğümüzde, normal olarak onların üzüldüğünü zannedebiliriz. Fakat, köpeklerin gözyaşları farklı anlamlara geliyor olabilir. 

2022 yılında 18 köpekle yapılan bir araştırma sonucunda köpeklerin ‘’oksitosin’’ yani aşk hormonu olarak bilinen bir hormon sebebiyle gözyaşı hacminin arttığı bulundu. Fakat bulunan bu sonuçlar, köpeklerin insanlar gibi üzüntüden ağlamadıklarını göstermiştir. 

İnsanlar hala Dünya’da, duygu durumuna bağlı olarak gözyaşı döken tek ırk olmaya devam etmektedir. 

Peki köpeklerin gözlerinde neden yaşlar görülür? 


Köpeklerin gözlerinde, tıpkı insanlar gibi gözyaşı kanalları vardır. Bu kanallar gözleri akıntıdan uzak tutar ve gözyaşı dışarıya akmak yerine köpeklerin burun boşluklarına geri akar. Eğer ki bir köpeğin gözyaşı dışarıya doğru akıyorsa bu bir sorun olabilir. Şöyle ki, gördüğünüz gözyaşı köpeğinizde; ‘’göz enfeksiyonu, tıkalı bir gözyaşı kanalı, alerji ve gözlerde hasar ‘’ gibi sebeplerin sonucu olabilir. 



Eğer köpeğinizin gözlerinin sulandığını ya da gözlerinde yaşlar fark ederseniz, bir veterinere danışmalısınız. 

Köpeğinizin üzgün olduğu için ağladığını düşünüyorsanız, üzgün olup olmadığını anlamanın başka yolları da vardır. Örneğin; köpeğinizin enerjisi aniden düşüyorsa, gözleri küçülmüşse ya da şaşı bakıyorsa, sızlanır gibi inliyorsa ve verdiğiniz ödüllere pek fazla tepki göstermiyorsa köpeğiniz muhtemelen mutsuzdur. 



Köpeğinizin mutluluktan dolayı ağladığını düşünüyorsanız eğer; köpekler mutluluktan dolayı ağlamazlar ama mutluluktan dolayı aşağıdaki tepkileri verirler. 

•    Havlar gibi yüksek sesler çıkartıyorsa
•    Bir yandan rahatlamış gözüküp, diğer yandan kıpır kıpır duruyorsa, 
•    Sizinle normalden çok daha fazla göz teması kuruyorsa ve size kuyruk sallıyorsa
•    En önemlisi de yüzünüzü yalıyorsa köpeğiniz çok mutludur. 
 

Yorumlar (0)