Komşuda koronavirüs kâbusu: Ölü sayısı 145 oldu!

İran'da Tahran Milletvekili Fatma Rehber, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yaşamını yitirdi. Öte yandan, salgın nedeniyle ülke genelinde şimdiye kadar 145 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 823 vaka tespit edildi. 

SAĞLIK 07.03.2020, 11:49 07.03.2020, 14:24
Komşuda koronavirüs kâbusu: Ölü sayısı 145 oldu!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünyaya hızla yayılıyor. Salgının en çok etkilediği ülkelerden biri de İran oldu. 

Tahran Milletvekili Fatma Rehber, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle tedavi altında olduğu yaşamını yitirdi. 

56 yaşındaki Fatma Rehber'in, 21 Şubat günü gerçekleştirilen 11. Dönem Meclis Seçimlerinde parlamentoya girdiği ve muhafazakar çizgisi ile tanınan İslam Koalisyonu Partisi (Hizb-i Mutelife-yi İslami) üyesi olduğu biliniyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19), komşuda başta başkent Tahran olmak üzere hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken, şimdiye dek aralarında üst düzey isimlerin yer aldığı 124 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Söz konusu kişiler arasında eski Vatikan Büyükelçisi ile ülkenin önemli din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, İran'ın eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi de yer aldı.

5 bin 823 kişiye bulaştı

İran, Çin'den sonra en çok ölümün gerçekleştiği ülke oldu. Ülkede koronavirüs ilk defa Kum şehrinde tespit edildi.

Salgın nedeniyle ülke genelinde şimdiye kadar 145 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 823 vaka tespit edildi. 

913 kişi ise iyileşerek taburcu edildi. 

Eğitime koronavirüs engeli

Diğer yandan, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  sebebiyle okullar ve üniversitelerde eğitime 2 hafta ara verildi.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülke genelinde bulunan ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin salgına karşı alınan önlemler dâhilinde 20 Mart gününe kadar tatil edildiğini bildirdi. 

"Tatili fırsat olarak görmeyin"

Vatandaşların tatili fırsat olarak görmemesi ve seyahat etmemesi gerektiğini aktaran Nemeki, "Gidiş-gelişleri önlemek için sert önlemler alacağız. Vatandaşlardan evlerinde kalmasını rica ediyorum. Bu hafife alınacak bir mesele değildir. Koronavirüsün yayılma hızı ve tesir etme derecesi çok yüksek. Yolculuk çok tehlikeli." dedi. 

Nemeki, koronavirüsün yolculuklar ile yayıldığını vurgulayarak, sağlık yetkilileri tarafından yapılan uyarıların ciddiye alınması gerektiğini aksi halde salgının daha uzun süre devam edeceğini kaydetti. 

"Kağıt para kullanmayın" çağrısı

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler kapsamında kağıt para kullanılmamasına yönelik uyarıda bulundu. 

Nemeki, ulaşım sisteminde banknot yerine yeni bir mekanizmanın geliştirileceğini bildirdi. 

Yorumlar (0)