Komşuda Covid-19 yayılıyor: Ölü sayısı 4 oldu!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) bu defa İran'a sıçradı. İran'da 4 kişi yaşamını yitirirken, virüsün 13 kişiye daha bulaştığı kaydedildi. 

SAĞLIK 21.02.2020, 09:52 21.02.2020, 13:50
Komşuda Covid-19 yayılıyor: Ölü sayısı 4 oldu!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 4 İranlı yaşamını yitirdi. Öte yandan, ülkede 13 yeni vaka daha tespit edildi. Bu nedenle Irak, ülkeye giriş yapmak isteyen İran vatandaşlarına vize verilmemesine yönelik karar aldı. 

İçişleri Bakanı Yasir el-Yasiri tarafından imzalanan bakanlık kararnamesinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 4 İranlının yaşamını yitirmesinin ardından Irak'a giriş yapmak isteyen İran vatandaşlarına yeni bir açıklamaya kadar vize verilmeyeceği kaydedildi. 

Irak, İran'da ölümle neticelenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları sebebiyle bu ülkeye açılan bir sınır kapısını kapattığını açıklamıştı. Öte yandan, Irak resmi haber ajansı INA, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kriz masası kurulduğunu bildirmişti. 

Irak Ulaştırma Bakanlığı tarafından İran’a gidiş-dönüş tüm uçak seferlerinin askıya alındığı bildirildi. Bakanlık, Irak Hava Yolları’nın İran’a ve İran’dan yapılacak tüm uçak seferlerini durdurduğunu kaydetti. Söz konusu kararın Bağdat, Basra ve Necef Havalimanlarını kapsadığı ifade edildi. 

2 kişi yaşamını yitirmişti 

İran'da dün ilk defa yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edilmişti. İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, Kum şehrinde solunum yetmezliği belirtisiyle gözetim altında tutulan ve koronavirüs test sonuçları pozitif çıkan 2 İran vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurmuştu. 

İran devlet televizyonu, yaşamını yitiren iki kişinin Çin'e seyahat etmediğini ve Kum şehrinde yaşayan İran vatandaşları olduklarını kaydetmişti. 

İran'da biri doktor, 3 kişide daha virüs tespit edilmişti.

Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, Kum kentinde 2, Arak kentinde de 1 İranlı olmak üzere tedavi altına alınan üç kişide daha yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiğini bildirmişti. 

Cihanpur, "Hastanelerde tedavi altına alınan üç kişide Kovid-19 tespit edildi. Ülkede Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 5'e yükseldi." açıklamasında bulunmuştu. 

Arak kentinde bulunan hastanın Kum kentinden gelen bir doktor olduğunu kaydeden Cihanpur, hastaların karantina altına alındığını bildirmişti. 

Virüsle mücadele için özel bütçe ayrıldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Cotyar Adıl, IKBY Bakanlar Kurulu tarafından yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bölgede yayılmasını engellemek amacıyla bir toplantı gerçekleştireceğini kaydetti. 

Adıl, toplantıda bölge halkının sağlığının korunması amacıyla alınacak önlemlerin ele alınacağını bildirdi. IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci, Başbakan Mesrur Barzani'nin talimatı üzerine virüsle mücadele için özel bir bütçe ayrıldığını belirtti. 

Çin'den uyarı: Kalıcı bir hastalık olabilir 

Çinli bilim insanı Vang Çın, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) grip gibi kalıcı bir hastalık olabileceğine ilişkin uyarıda bulundu.

Çin Merkezi Televizyonuna (CCTV) önemli açıklamalarda bulunan Vang, koronavirüsün kalıcı bir hastalık olabilme olasılığına karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti.

Vang, vaka sayısı ile hayatını kaybeden kişi sayısında düşüş görüldüğünü bildirdi. 

Yorumlar (0)