Kolonoskopiden korkanlara alternatifler

Tıp uzmanlarının çoğu, kolon kanseri taraması için kolonoskopi kullanılmasını önermektedir. Ne yazık ki, kolonoskopi uygulaması oldukça hastalar için oldukça rahatsız edici ve masraflı olabiliyor. Bu da bazı kişilerin kolonoskopiden kaçınmalarına neden oluyor. Kolon kanseri taraması için kullanılan diğer uygulamaları öğrenmek istiyorsanız detaylar haberimizde…

SAĞLIK 07.05.2019, 10:45 07.05.2019, 10:51
Kolonoskopiden korkanlara alternatifler

Kalın bağırsakta ve kolonda anormallikler olup olmadığını kontrol etmek için kolonoskopi kullanılır. Bu işlem sırasında kolonoskop adı verilen uzun bir tüp rektuma sokulur ve kolon boyunca ilerler.

Kolonoskop, bağırsak poliplerini teşhis etmek için kullanılan resimleri iletir. Eğer doktor bir polip teşhis ederse, küçük bir tel halka kullanarak polipi keser.

Kolonoskopiden neden kaçınılıyor?

Kolonoskopi, kolon kanserine karşı hayat kurtarıcı faydalar sağlasa da bazı insanlar, aşağıdaki nedenlerden dolayı bu prosedürü seçmemeyi tercih ederler:

Hafif bir diyet, ishale neden olmak için reçeteli bir içecek ve bazen de kolonun daha iyi temizlenmesi için lavman içeren tam bir günlük hazırlık gerektirir.

Sakinleştirme gerektirir. Hastalar uyandıklarında, muhtemelen kolona girmiş olabilecek gazdan gelen baskıyı hissedeceklerdir.

Fiziksel rahatsızlık konusunda gergin hissetmenin yanı sıra, hastalar kolonoskopinin yüksek maliyeti konusunda endişe duyabilirler. Sağlık sigortası olmayan insanlar için bu caydırıcı olabilir.

Kolonoskopi yaptırma konusundaki isteksizlik, endişe verici bir sağlık problemi olabilir. Kolonoskopinin hayat kurtardığı kanıtlanmıştır, çünkü kolonoskopi uygulamalarındaki artışla birlikte kolon kanserine bağlı ölümlerde düşüş görülmektedir. Bununla birlikte, prosedürün maliyeti ve yarattığı rahatsızlık hissi de bazı kişilerin bu uygulamadan kaçınmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doktorlar ve araştırmacılar, kolonoskopiye alternatifler sunmaya başladılar.

İşte o alternatifler…

Fekal immünokimyasal testler

Fekal immünokimyasal testler, dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir tarama seçeneğidir ve kullanımı Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır. Bu yöntem, bir kişinin dışkısında çıplak gözle görülemeyen kanı tespit etmek için antikorlar kullanır ve iç gastrointestinal kanamayı kontrol eder.

Yalancı pozitiflik olasılığını azaltmak için, hasta birey doktoruna hemoroid ya da adet kanaması olup olmadığını söylemelidir. Evde dışkı örneği almak için hastaya bir kit verilir. Bu yöntem çoğu sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır ve düşük maliyetli bir testtir ancak her yıl tekrarlanması gerekir.

Çift kontrastlı baryumlu lavman

Çift kontrastlı baryum lavmanı, kolonu incelemek için kullanılan bir röntgen türüdür. Test, büyük kolon poliplerinin tespitinde etkili olabilir, ancak küçük olanları kaçırabilir.

Bu yöntem, kolonoskopiye benzer şekilde kolonun, bağırsakların boşaltılması ile tamamen temizlenmesini gerektirir.

Dışkıda gizli kan testleri

Dışkıda gizli kan testleri, kolonoskopi kadar etkili olabilir ancak etkisini garanti etmek için her yıl yapılması gerekiyor.

Bu test, kolon konserini doğru bir şekilde tespit edebilmek için kan testini fekal immünokimyasal test ile birleştirir.

Cologuard testi

Cologuard, kolonoskopi yerine kullanılabilecek başka bir dışkı testidir. Bu test, fekal immünokimyasal testten daha pahalıdır ancak çoğu durumda özel sigorta kapsamındadır. Cologuard testi, her 3 yılda bir yapılmalıdır.

Bu yöntemde hastalar, evde dışkı örneklerini alarak laboratuvara gönderiyor. Laboratuvar da erken aşamadaki tümörlerin ve poliplerin oluşumuna neden olan genetik ipuçlarına bakıyor.

CT kolonoskopi (sanal kolonoskopi)

CT kolonoskopi, kolonun röntgeninin çekilmesini gerektirir. Kolonoskopiye benzer şekilde, kolonun önceden boşaltılması gerekir.

CT kolonoskopi sırasında bir kişinin sakinleştirilmesi gerekmez. İşlem sırasında iç kısmın daha iyi görülebilmesi için kolon hava ile şişirilir. Bir polip veya kanser teşhis edilirse, zararlı dokuları çıkarmak için kolonoskopi gerekecektir.

Kolonoskopi, kanserli tümörleri teşhis etmek için kullanılır ve kolektoral kanserin erken teşhisinde genellikle etkili olarak kabul edilir. Kolektoral kanser, yavaş büyüyen bir kanserdir ve erken teşhis edildiğinde etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Kolonoskopiler, pahalı ve rahatsızlık vericidir ancak çoğunun her 10 yılda bir defadan fazla tekrarlanması gerekmez.

Yorumlar (0)