Koca: Biz de önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Biz de önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik." dedi.

SAĞLIK 09.03.2020, 16:26 09.03.2020, 16:55
Koca: Biz de önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin önemli açıklamalar da bulundu. 

Bakan Koca, erken dönemde sınırların kapatıldığını belirterek, "Eğer İran'da Kum ve Meşed de başta görüldüğü şekilde, Wuhan'da olduğu gibi karantinaya alınmış olsaydı böyle olmayacaktı. Virüs bütün İtalya'yı kuşattığı gibi Avrupa da hiçbir tedbir almadı. Şu an 106 ülkede görülür hale geldi. Sınırlarımızı kapatmamış olsaydık şu an Türkiye'nin birçok bölgesinde virüsü görür hale gelecektik." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de tespit edilmiş vaka yok"

Türkiye dışı ülkelerde yeterince önlem alınmaması nedeniyle 106 ülkede koronavirüs görüldüğünü kaydeden Koca, Önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik. Şu an ise Türkiye'de tespit edilmiş vaka bulunmamaktadır." diye konuştu. 

Koca, Fransa ve Almanya'da virüsün giderek yayıldığını belirterek, "Bu süreçte bu mücadeleyi ulusal yerel kendi vatandaşımız ile birlikte aşabiliriz. Türkiye'de ise 2 bine yakın vakada çalışıldı. Ve bu vakaların hiçbirinde pozitif sonuç yok. Virüs ülkemize gelecekse, yurtdışından geliş ya da gidişlerle olacaktır. Bu noktada bir uyarı yapmamız gerekiyor, tedbirlerin diğer ülkelerdee zayıf olması nedeniyle oradaki vatandaşlarımıza kişisel tedbirlerini almaları noktasında uyarıda bulunmak zorundayız." dedi. 

"Kalabalık ortamlardan uzak dursunlar"

Koronavirüsün küresel ama mücadelenin ulusal olduğunu vurgulayan Koca, "Tedbirlerin alınması için başta komşularımız olmak üzere çağrıda bulunduk. Ama dikkate almadılar. Özellikle kalabalık ortamlardan bütün vatandaşlarımızın uzak durmasını istiyoruz." açıklamasını yaptı. 

"Bulaşıcılığı önlemek için tüm tedbirleri aldık"

Koca, koronavirüsün görüldüğü yerlere seyahatlerin mümkün olduğu sürece ertelenmesi gerektiğini kaydederek, "Türkiye'de vaka görülmesi halinde bulaşıcılığı önlemek için tüm tedbirleri aldık. 81 ilde ise hastanelerimizi belirledik. Şüpheli her vaka, bizim için tedbir alınması gereken bir vakadır. Her kontrol altına alınan şüpheli vakayı sosyal medyada koronavirüs vakası olarak vermek tedirginlik yaratmaktadır. Bu paylaşımları yapanların ise İçişleri Bakanlığı tarafından takip edildiğini de bilmekte fayda var. Saha da hazırlıklarımız tamam." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)