Klima kullanımı, anne adayları için riskli mi?

Yaz aylarında anne adaylarının sıvı tüketimine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, uyarılarını sıraladı. Sauna ve hamamlardan uzak durulması gerektiğini aktaran Çoksüer, klima kullanımından kaynaklanan riskleri de açıkladı.

SAĞLIK 04.07.2022, 15:10 Hakan Öksüz
Klima kullanımı, anne adayları için riskli mi?

Temmuz ayının gelmesiyle birlikte havalar ısındı, klima kullanımı arttı. Uzmanlar, klimalardan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor. Özellikle anne adaylarının buna oldukça dikkat etmesi gerektiği kaydediliyor. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, klimadan kaynaklanan enfeksiyonların ve sıvı kaybının, gebelik döneminde ciddi riskler barındırdığını söyledi.

Anne adaylarının hem kendi sağlıklarına hem de bebek sağlığına dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Çoksüer, sıcak havaların etkisini göstermesiyle birlikte farkında olunmasa bile sıvı kaybının yaşandığını belirtti.

"Sıvı kaybı, bayılmalara yol açabilir"

Sıvı kaybı neticesinde tansiyonun düşebildiğini aktaran Çoksüer, "Gün içinde yeterli miktarda su tüketilmezse sıvı kaybı ortaya çıkıyor. Bunun farkına varmak bile oldukça zor olabiliyor. Susuzluk hissedilmese bile günde ortalama iki buçuk litre su tüketilmeli. Sıvı kaybı, bayılmalara yol açıyor. Bayılma durumlarında anne ile birlikte bebeğin sağlığı da riske giriyor. Bu nedenle özellikle yaz sıcaklarının etkili olduğu bu aylarda bol sıvı tüketimi öneriyoruz. Anne adayları, sıcak havalarda kafeinden ve tuzlu gıdalardan kaçınmalı." ifadelerini kullandı.

"Gebelikte sauna ve hamamlardan uzak durulmalı"

Yaz aylarında tatil beldelerine giden bazı anne adaylarının, "sağlığa iyi geleceği" düşüncesiyle sauna ve hamamlara gittiğini kaydeden Prof. Dr. Hakan Çoksüer, "Bunun gibi ortam sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde sıvı kaybı da daha hızlı oluyor. Dolayısıyla anne adayları, sauna ve hamamlardan uzak durmalı. Bol sıvı tüketimi ve gerekli besinlerin alımı, bu dönemde kritik öneme sahip. Peki beslenme nasıl olmalı? Tek seferde büyük öğünler tüketmek zararlı. Az ve sık beslenilmeli. Meyve ve sebzeler ile sütlü gıdalar, anne ve bebek sağlığı için önemli." dedi.

"Klima kullanımı, enfeksiyon bulaşma riskini artırıyor"

Prof. Dr. Hakan Çoksüer, enfeksiyon bulaşma riskini en aza indirmek için anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri de sıraladı. 

Hamile kişilerin saat 17.00'den sonra dışarı çıkması gerektiğini aktaran Çoksüer, "Mümkün olduğu kadar gölgeli alanları tercih etmeliler. Tercih edilecek kıyafetler ince ve açık renkli olmalı. Klima kullanımına özellikle değinmek istiyorum. Klimadan kaynaklanan enfeksiyonlar, anne ve bebek sağlığı için ciddi risk oluşturuyor. Evde hamile birisi varsa klima bakımı mutlaka yapılmalı. Klimanın nemli ortamında virüsler kolaylıkla ürüyor ve evin içine yayılıyor. Bu da soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara neden oluyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)