Kız çocuğu olan anneler dikkat: Labial yapışıklık nedir?

0-3 yaş arası kız bebeklerde çoğu zaman ailenin bile farketmediği "rahim ağzının kapanması", "labial sinesi" veya "labial yapışıklık" gibi çeşitli isimlerle adlandırılan vajinal yapışıklık konusunu sizler için derledik.

SAĞLIK 07.03.2020, 16:22 07.03.2020, 16:46
Kız çocuğu olan anneler dikkat: Labial yapışıklık nedir?

"Vajinal yapışıklık", kız çocuklarında vajina girişindeki küçük dudakların birbirine yapışması durumudur.

Bebeklerde veya nadiren genç kızlarda özellikle iç genital dudakların birbiri ile yapışması; labial sineşi, vulvar adezyon, vulvar füzyon, labial adherens gibi pek çok farklı isimlerle de anılır. 

  • Füzyon: yapışma, birleşme, 
  • Labia: genital dudak, 
  • Sineşi: yapışıklık terimlerinin karşılığıdır. 

Kız bebeklerde genelde doğumdan 8-10 hafta sonrasında ortaya çıkıyor. 3 ay ile 6 yaş arası kızlarda daha sık görülüyor.  

0-3 yaşa dikkat!

Ailelerin, bazen de doktorların bile fark etmediği genital bölge yapışmasının genellikle aşağıdan başlayarak yukarıya doğru geliştiğini ve doğum sonrasında oluşan bir durum olduğunu söyleyen uzmanlar, rahatsızlığın görülme sıklığının yüzde 3 civarında olduğu bilgisini verirken, yapışıklığın hafif şeklinin çok önemli olmadığını ancak tamamına yakın bir yapışıklığın sorunlar oluşturduğuna dikkat çekti. 

Yanlış temizlik neden olabilir!

Nedeni tam olarak bilinmesede aşağıdakilerden bir ya da birkaçının yapışıklığın nedenleri arasında olabileceği düşünülüyor:

  • Yanlış temizlik uygulamaları
  • Aşırı alt değiştirme
  • Alt değişimini çok geçiktirme
  • Asiditesi uygun olmayan temizleyiciler (sabun,şampuan vs.)
  • Vajen bölgesinin aşırı sürtünerek temizlenmesi 

Tedavisi nedir?

Vajinal yapışıklığın  %90-95 kadarı 6 ay içerisinde hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Kalanların büyük kısmı da 4-5 yaşlarına kadar hiçbir müdahaleye gerek duymadan kendiliğinden geriler. %99 oranında kendiliğinden geçecek bir olay için asla panik yapmayın.

Doktorunuza gittiğiniz zaman yapışıklığı kontrol etmesini isteyin.

Belirli aralarla çocuğunuzu kontrol edin.

Her çişten sonra altını banyoda su ile elle yıkayın.

Büyük tuvaletini yaptıktan sonra çocuğunuzun altını su ve sabunla yıkayın.Büyük ve küçük dudakların arasındaki yağ tabakasını temizlemeyin. Çünkü bu yağ tabakası büyük ve küçük dudakları nemlendirerek yapışmayı engeller."

Asla yapmayın!

  • Çocuğunuzun altını ıslak mendillerle aşırı bastırarak silmeyin.
  • Altını uzun süre kapalı bırakmayın. 
  • İdrar ve gaita ile uzun süre temasta kalmasına izin vermeyin.
  • Elinizle kesinlikle yapışıklı açmaya kalkmayın. Çünkü; vücut kendini savunmaya aldığı için yapışıklığın tekrarladığını göreceksiniz. (15 gün içerisinde yapışıklık kendini yenileyecektir.)
  • Östrojen kremleri kullanmayın. Bu kremler meme başı büyümesi, meme başında hassasiyet, vücut renginde koyulaşma, vücutta kıllanma gibi yan etkilere sebep olabilir.
  • Kortizonlu kremler kullanmayın.
  • Puberteden önce operasyonla çocuğunuzun altındaki yapışıklığı doktorların açmasına izin vermeyin.
  • Çünkü yapışıklık kendini yenileyecektir.

Vajinal yapışıklıkta cerrahi tedavi

İdrar deliğini tam olarak kapatan kapanma vakalarında (bu vakalar çok çok azdır) idrar yapma güçlüğü, idrarın içeride birikmesi, kötü kokulu akıntı,  ateş varsa doktor kontrolünde açma işlemi uygulanabilir.

Açma işleminden sonra doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda 1-2 hafta süre hafif etkili kortizonlu bir krem kullanılabilir. Asla östrojenli krem kullanmayın. Son olarak da yanlış müdahale çocuğun travma yaşamasından öteye geçmeyecek, bu nedenle ailenin çocuğu iyice gözlemlemesi, asla paniğe kapılmaması, doktor kontrolü altında süreci tamamlamaları önerilir.

Vajinal yapışıklığa bağlı idrar yapma güçlüğü, idrarın içerde birikmesi, akıntı, ateş olmadığı ve çocuğun sağlığını etkilemediği sürece ellemeyin, elletmeyin ve kortizonlu kremler kullanmayın.

Yorumlar (5)
İsmimi yazmak istemiyorum 3 yıl önce
Bende kızımı yaptırdım dokdoru çok başarılı geçti dedi ama beyaz akıntısı oluyor çok kaşınıyor diyor önce fark etmemiştim 12yaşında yaptırdım korkuyorum bişey ölümü bana yazarsanız çok mumnun olurum
İsim vermiyim 3 yıl önce
Benim kızım 4 yaşında yeni gördüm iç dudak yapışmış ne yapacak bilmiyorum lütfen beni aydinlatin
Bebegim 3 yıl önce
Ben de bu hafta kizimda kesfettim doktor idrar tahlili istedi. Az once verdim. Sorununuz halloldu mu ne tur bir yol izlediniz
Fatma kurgan 3 yıl önce
Kizim 5 yasinda ama hiç acilma yok ne zaman kendiliğinden düzelir.çiş yapmasında bir problem yok.ya düzelmezse
isim vermiyeyim 2 yıl önce
benim kızımda da doğduğundan itibaren mevcut, ilk etapta kortizonlu bir krem önerisinde bulundular, 2 hafta kullan yine açılmazsa şu an hiçbir müdahalede bulundurma başka bir yerde fark ederlerse bile dediler sebebini sorduğumda en uygun yaş 8-9 yaşları operasyon için dediler, çünkü öncesinde yapılırsa tekrarlama olasılığı yüksek ihtimalmiş, şu an 5 yaşında idrar sıkıntımız yok operasyon için yaşını bekliyorum..