Kişiye özel kanser aşısında sonuçlar umut verici!

Kanser hastalığı için geliştirilen aşıdan sevindirici haber geldi. Kişiye özel olarak hazırlanan aşının "Umut verici" olduğu açıklandı. Aşı boyun ve baş kanseri olan 8 hastaya uygulandı. Aşı uygulanan hastalarda, hastalık nüksetmedi.

SAĞLIK 06.07.2022, 09:51
Kişiye özel kanser aşısında sonuçlar umut verici!

Kanser aşısı üzerine çalışma yapan araştırmacılar, COVID aşılarına benzer bir teknolojiyi kullanarak hazırlanan kişiselleştirilmiş kanser aşısının şimdiden "umut verici" bazı erken sonuçlar verdiğini açıkladı.

8 hastaya uygulandı: Hastalık nüksetmedi!

Aşı, İngiltere Halk Sağlığı Merkezi'nde bulunan Clatterbridge Kanser Merkezi'nde standart tedavisini gördükten sonra boyun ve baş kanseri olan 8 hastaya uygulandı. Aşı uygulanan hastalarda kanser, aylar sonra bile nüksetmedi. Bununla beraber, kontrol grubunda bulunan ve aşı olmayan 2 hastada kanserin yeniden nüksettiği görüldü.

Profesör Ottensmeier, "İyimser ve ihtiyatlı" olduğunu söyledi

Danışman tıbbi onkolog ve aynı zamanda merkezdeki klinik araştırmaların direktörü Profesör Christian Ottensmeier, konuyla ilgili bulgular hakkında " iyimser ve ihtiyatlı" olduğunu söyledi.

TG4050 kod adlı aşı, AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi'nin hazırladığı Covid aşısını üreten ve benzer teknolojiyi kullanan Fransız Transgene adlı bir şirket tarafından yapıldı.

Aşı her hastaya özel olarak hazırlanıyor

Aşı, vücudundaki tümörlerinde DNA olan her hasta için ayrı ve özel bir şekilde hazırlanıyor.

Aşı hastalığı nasıl etkiliyor?

Hastaya enjekte edilen aşı, vücuda, tümörlerin yüzey kısmında bulunanlar ile aynı proteinleri oluştururken ve bir yandan da bağışıklık tepkisini tetiklemesi için talimat veriyor.

Teoriye göre, ameliyat yapıldıktan sonra hastada kan dolaşımında kalan ve aynı yüzey proteinlerini oluşturan herhangi bir kanser hücresi, T hücrelerince yok ediliyor ve hastada kanserin tutunmasına da engel oluyor.

Aşı denemesine 30 hasta katılacak

Boyun ve baş kanseri hastalarında yapılan aşı denemesine 30 hasta katılıyor. Hastaların yarısına, geleneksel tedavileri biter bitmez aşı uygulanacak, diğer yarısına ise aşı, hastalıklarının yeniden nüksetmesi halinde uygulanacak.

Neden boyun ve baş kanseri?

Boyun ve başta ağız ile boğaz da dahil olmak kaydıyla kanserin gelişebileceği tam 30'dan fazla alan var. Bu tür kanserlerde tümörlerin hastalarda yeniden oluşma potansiyeli yüksek oluyor.

Yorumlar (0)