Kışın hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekir?

Kasım ayından sonra artan grip vakalarının arttığını kaydeden Prof. Dr. Gamze Varol, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yapılması gerekenlerden bahsetti. Varol, "Kış döneminde hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekir?" sorusunu yanıtladı.

SAĞLIK 26.01.2023, 15:18 26.01.2023, 15:24 Hakan Öksüz
Kışın hastalıktan korunmak için ne yapmak gerekir?

Prof. Dr. Gamze Varol, kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemlerden bahsetti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Varol; bol sıvı alımı, en az 7 saat uyku ve dinlenmenin öneminden bahsetti.

"Kasım ayı itibarıyla grip yaygınlık kazandı"

Kasım ayı itibarıyla özellikle alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlendiğine değinen Varol, "Pandemiden sonra insanlarda rehavet oluştu. Sosyal mesafe ve maske gibi tedbirlere daha az uyulmaya başlandı. Bu da gribin yaygınlık kazanmasında etkili oldu. Öğrenciler arasında yayılan grip virüsü, evlerdeki anne ve babalara da bulaşıyor. Salgın döneminde daha korunaklı bir ortam vardı. Bu korunaklı ortam ortadan kalkınca virüslerin yayılımı kolaylaştı." ifadelerini kullandı.

Yarıyıl tatiline girildiği için hastalıkların yayılımının azalacağını vurgulayan Gamze Varol, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerinden dem vurdu. Kış aylarının gerçek kış gibi geçmediğine işaret eden Varol, "Beklenen soğukların gelmemesi, virüs dolaşımı üzerinde etkili oldu. Kendimizi korumamız gerekiyor. Bunu da aşıların yanı sıra kapalı ortamlarda havalandırmaya dikkat ederek, hijyen kurallarına uyarak ve kalabalık mekanlarda maske takarak sağlayabiliriz. Hasta olunması durumunda bol sıvı ve sağlıklı gıda tüketimi önemli. En iyi balgam söktürücü sudur." dedi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmak gerekir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en az 7 saat uyumak ve beslenme düzenine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Gamze Varol, "Bazı mevsimsel dönemlerde virüslerin dolaşım sıklığı artar. Bu dönemlerde hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmalıyız. Soğuk nedeniyle hasta olmuyoruz. Mikroorganizmaların fazlalığı nedeniyle hasta oluyoruz. Soğuğun hastalıktaki etkisi, vücut direncinin düşmesidir. Düşük vücut direnci, vücuda yerleşen mikroorganizmaların hastalığa neden olmasını kolaylaştırıyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)