Kışın habercisi ‘bileydin’in faydaları saymakla bitmiyor

Faydaları saymakla bitirilemeyen Sinop’un gözde meyvesi ‘bileydin’ kışın habercisi olarak birçok hastalığın da tedavi sürecine destek oluyor.

SAĞLIK 01.11.2021, 12:33 02.11.2021, 09:17
Kışın habercisi ‘bileydin’in faydaları saymakla bitmiyor

Sinop’un gözde meyvesi “bileydin” pek çok faydası ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kendiliğinden doğada yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, dağ çileği ismiyle de bilinen “bileydin” kışın habercisi adıyla anılıyor.

Ceviz iriliğinde çıkıyor

Yoğunluğuna bakıldığında Ayancık ve Akliman mevkisinde daha çok görülen “bileydin” meyvesi toplanmayı bekliyor. Bileydin, diğer adlarıyla kocayemiş veya dağ çileği, Sinop’ta ceviz iriliğinde oluyor. Önce yeşil, ardından sarı ve en son olgunlaşınca kırmızı renge bürünen meyvenin ağaçlarda kızardığında havaların da soğuyacağı düşünülüyor.

Tansiyonu düşürüyor

İçinde C vitamini olan meyve tansiyonu düşürmek ve kanı temizlemek konusunda bir hayli etkili. Yapraklarından hazırlanan çözeltinin idrar söktürücü fonksiyonu da var. Bununla beraber böbrek taşları ve safraya karşı faydalı bir meyve olma özelliğine de sahip. Elde edilen bilgilere göre fazla yenildiği zaman zarar verebiliyor.

Yorumlar (0)