Kışın alınan kilolarından kurtulma önerileri... Minik detaylara dikkat edin

İlkbaharın son günleri geçerken yazın gelmesiyle beraber, beslenme alışkanlıklarının nasıl olması gerektiği merak ediliyor. Beslenmenin sağlıklı olması için tavsiyelerde bulunan Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Diyetisyeni Ayda Erken, "Kilo almamıza sebep olan en önemli etkenlerden birisi yemek saatleri ve düzensiz uykudur. Günde 6-8 saatten fazla olmayacak kaydıyla uyunmalıdır. Sabah uyandıktan sonra kahvaltınızı çok fazla geciktirmeden 1 saat içerisinde yapmalısınız. Bu şekilde beslenmek metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır " dedi.

SAĞLIK 08.05.2022, 14:30 08.05.2022, 15:46
Kışın alınan kilolarından kurtulma önerileri... Minik detaylara dikkat edin

Yaşantımızın sağlıklı olabilmesi adına hayatımızın her evresinde dengeli ve yeterli beslenme sağlanmasının önemine dikkat çeken Diyetisyen Ayda Erken, değişen mevsimden mevsime göre beslenmenin değiştiğini ve vatandaşların kış aylarında ısınmak adına daha kalorili ve yağlı besinleri tükettiğini belirtti. Bu sebeple kış aylarında alınan kiloların kaçınılmaz bir durum olduğuna vurgu yapan Erken, alınan kiloların yaz aylarında seçilen ince kıyafetlerde kendini göstermesiyle beraber kişilerde kilo verme arzusunun olduğuna dikkat çekti.

Kışın alınan kilolardan kurtulma yöntemi

Kışın yenilen yağlı besinlerden dolayı alınan kiloları vermek adına acele davranmanın ve sağlıksız diyetler yapmanın çok büyük tehlikelere yol açabileceğini belirten Erken, “Fazla kilolardan kurtulabileceğiniz birkaç önemli detay bulunuyor. Kilo almanın en önemli olan kısmı yemek saatlerinde olan düzensizlik ve uyku şeklinde ki bozukluktur. Günde 6-8 saatten fazla olmayacak şekilde uyumanız gerekiyor. Uyandıktan sonrasında da kahvaltınızı çok fazla geciktirmeden 1 saat içerisinde yapmalısınız. Bu şekilde metabolizmanızın hızlı çalışmasına destek olabilirsiniz. Kahvaltıdan yaptıktan sonrasında 3 saat aralıkla minik bir ara öğün tüketebilirsiniz. Ara öğünün üzerinden 2 saat geçince de öğle yemeğinizi yiyin. Önemli olan öğle yemeğini yedikten 4 saat herhangi bir şey tüketmemeniz olacaktır. 4 saatlik aralık geçtikten sonra minik bir ara öğün tüketip, 2 saat sonra da akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Son olarak yatmadan 1-2 saat kadar önce minik bir ara öğün tüketerek günü bitirin. Bu şekilde 'küçük küçük, sıklıkla yemek' alışkanlığınızı oturtmuş ve metabolizmanızın düzenli bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmuş olursunuz.” dedi.

“Sofraya tuz ve baharat koymayın”

Tüketilen yiyeceklerin yavaş bir şekilde yenilmesini ve her bir lokmanın en az 15 kez çiğnenmesi gerektiğini söyleyen Erken, “Minik lokmalarla yemeklerinizi tüketin. Acele hareket etmeyin. Günlük olarak 12-15 bardak kadar su tüketilmeli. Yemek yemeden daha önce 1-2 bardak su için. Yemeğinizin yanında ya da sonraki ilk yarım saatlik zaman diliminde sıvı tüketmemeye uğraşın. Aşırı baharatlı veya tuzlu yiyecekler yeme isteğinizi arttırabilir, bu sebeple ihtiyacınızdan fazla yemek tüketirsiniz ve kilo alabilirsiniz. Daha az baharat ve tuz kullanarak yemekler pişirebilirsiniz ancak sofraya tuz, baharat koymamalısınız. Çukur ve büyük tabaklarda yemek göze daha az görüneceğinden psikolojik açıdan doyuma ulaşmazsınız. Bu şekilde ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmiş olursunuz. Bütün yemeklerinizi düz ve küçük tabaklarda yemelisiniz. Önemli olan şey karnınızdan önce gözünüzün doymuş olmasıdır. Yemek sırasında farklı şeylerle (sohbet, gazete, televizyon) ilgilenmek hem miktarı ayarlayamamanıza hem de çiğneme fonksiyonunu yerine getirmemenize neden olacaktır. Yemeğinizi yerken farklı işlerle meşgul olmayın” şeklinde ifade etti.

“Öğün atlamayın”

Karbonhidrat miktarı düşük şekilde beslenme düzeninin halsizliğe sebep olacağına vurgu yapan Erken, "Kesinlikle her öğünde tahıl, meyve ve sebze tüketilmelidir. Sebze tüketmeyi sevmeyen kişiler için domates suyu içmek farklı bir seçenek olabilir. Tüketilecek domates suyu sayesinde enerjiniz yükselecek ve kan dolaşımınızı hızlanacaktır. Sakın öğün atlama gibi bir şey yapmayın. Her 3-4 saatte bir ara öğün tüketin. Yağlı veya baharatlı yiyecekler mide yanmasına sebep olabilir, o yüzden uzak durun. Uzun zamanlı bir sağlık hissini yaşamak adına meyve ve tam tahıl ürünlerini tüketerek kahvaltınızı oluşturun. Mısır gevreği ve ekmek gibi karbonhidratlar vücutta serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olacak ve rahatlatıcı etki sağlayacaktır” dedi.

“Kahvaltınıza meyve suyu ekleyin”

Gerekli olan sabah enerjisini yükseltmek adına kahvaltıya meyve sularının da eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Erken, “Belirli meyve suları erken saatlerde mide asitliğinde farklılıklar yaparak yanmalara sebep olabilir. Bu yüzden meyve suyu seçimi çok önemli. Örneğin elma, üzüm ve ananas doğru seçeneklerdendir. Basit şeker miktarı fazla olan besinlerden ve kafein oranı fazla olan içeceklerden de kaçınılması gerekmektedir. Bu içecekler günün ilerleyen vakitlerinde kişilere sersemlik hissi yaratabiliyor. Alkol içmemeye dikkat edin. Alkol merkezi sinir sistemini etkilediği için aşırı yorgunluğa sebep oluyor. Unutmamanız gereken diğer bir mesele ise spor yapmak olsun. Spor vücudun enerjiyi üretmesine yardımcı olacaktır. Çalışma gösteren kaslar metabolizmanızı hızlanmasına sebep olacak ve hareket esnasında salgılanan hormonlar zindelik ve mutluluk getirecektir” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)