Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli!

Sağlıklı bir yaşam için immün yani bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemlidir. Özellikle soğuk kış günleri yaklaşırken hastalıklardan korunmanın doğal yollarına kulak vermek gerek.

SAĞLIK 27.10.2019, 10:05
Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli!

Bunlar bağışıklık sistemini zayıflatıyor!

Kimyasal ilaçlar kullanmak

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddeler

Kötü beslenme alışkanlıkları

Serbest radikaller

Fazla kilolar

Düzensiz uyku alışkanlığı

Az güneş ışığı almak

Enfeksiyonlar

Güçlü bağışıklık sistemi bunlarla mümkün

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyenlerin ilk olarak sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerekiyor.

Kahvaltıyı atlamamak gerek: Yumurta, tam tahıllı ekmek, bol yeşillik ve peynir ile klasik kahvaltı severler dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı yapabilir. Farklı tatlar denemeyi sevenler ve daha hızlı kahvaltı yapmak isteyenler ise yulaf meyve ve süt üçlemesini tercih edebilir. Vakitsizlikle birlikte her ne kadar börek ve poğaça gibi pratik şeyler tercih edilse de poğaçanın yerine sandviç ya da tost yemek daha doyurucu ve sağlıklı olacaktır. Kahvaltıda yumurta varsa bunun yanında biber ve maydanoz gibi C vitamini yüksek besinler tüketilmelidir. Bu sayede bir yandan bağışıklık sistemi güçlendirilirken diğer bir yandan ise demir emilimi arttırılmış olacaktır.

Meyve sebzeyi ihmal etmeyin: Mevsiminde yenecek meyve ve sebzeler güçlü bir bağışıklık sistemi dendiğinde akla gelen besinler oluyor. Meyve ve sebzeler sayesinde sadece C vitamini değil aynı zamanda posa ve mineral ihtiyacı da karşılanır. Sigara tüketenlerin özellikle C vitamini alımına dikkat etmeleri gerekiyor.

Balık çok önemli: Haftada en az 2 defa balık yemek hem bağışıklık sistemi hem de beyin için çok önemli. Ancak balık tüketirken önemli nokta, balığı kızartma yerine buğulama tercih etmektir.

Probiyotikler bağırsak dostu: Bağırsaklar adeta insanların ikinci beyinleridir. Yoğurt, kefir gibi besinler beslenme içerisine mutlaka dâhil olmalıdır. Böylece sindirim sistemi olması gerektiği gibi işler ve bağırsak sağlığı korunur. Gerekirse probiyotik desteği de alınabilir.

Yeterli protein almak gerekiyor: Sadece bağışıklık sistemi için değil için değil aynı zamanda tokluk hissi için de proteinler çok önemlidir. Balık, hindi, yağsız et, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekler ile hayvansal proteinler, kuru baklagillerden ise bitkisel proteinler alınabilir.

Omega 3’ü unutmayın: Yağlı balıklar olarak bilinen somon, ton, uskumru, sardalye ile yoğun şekilde alınabilen omega 3 aynı zamanda badem, nohut, keten tohumu, cebiz, kuş üzümü gibi yağlı tohumlardan alınabiliyor. Güçlü bağışıklık sistemi için yeterli omega 3 mutlaka alınmalı.

Bol su içmek gerek: Vücudun her noktası ve her organı için su hayatî önem taşıyor. Sağlıklı işleyen bir vücut için günde en az 8 ila 10 bardak su içilmeli

Demir eksikliğine dikkat: Demir içerikli besinleri günlük beslenmenize dâhil etmeyi ihmal etmeyin. Demir açısından zengin olan ceviz, yağlı balıklar, turunçgiller, yumurta, yoğurt, soğan, sarımsak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve havuç mutlaka tüketilmeli.

Yorumlar (0)