Kış çaylarını tüketenler dikkat! Yarardan çok zarar verebilir

Uzmanlar, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış mevsimi hastalıklarından korunmak üzere kullanılmakta olan bitki çaylarının yarardan çok zarar getirebileceği konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK 09.01.2023, 10:00 09.01.2023, 10:04
Kış çaylarını tüketenler dikkat! Yarardan çok zarar verebilir

Kış mevsimine girilmesi ile beraber otaya çıkan rahatsızlıklar bitki çaylarına olan talebi arttırdı. Vatandaşlar tarafından en çok tarçın, zerdeçal, biberiye, yeşil çay, rezene, ada çayı ve ıhlamur tercih ediliyor. Yeterli oranlarda tüketildiğinde metabolizmaya faydalı hale gelen bitki çaylarının aşırı tüketilmesi böbrek ve karaciğer gibi organları olumsuz yönde etkileyebiliyor.

“Demleme şeklinde hata yapılıyor”

Kış aylarının gelmesi ile beraber hastalıkların arttığını aktaran Bezmialem Vakıf Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp İleri Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (GETAMER) Müdürü Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bitki çaylarının mikropları alt etmede yardımcı olduğunu ifade eden Koçyiğit, "Bitkisel çayların içerisinde bulundurduğu etken maddeler, vücut içerisinde enfeksiyonunu öldürücü dokuların miktarını ve aktivitesini yükseltici şekilde çalışıyor. Hastalık dış etmenlerde vücuda giriş yaptığı zaman bu virüse karşı hızlı bir ilk savunma hattını çaydan gelen etken maddeler oluşturuyor. Kısacası mikropları alt edebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Bitkisel çayların özellikle demleme biçiminde hata yapıldığını aktaran Koçyiğit, sert kabuğu bulunmayan ve gribal durumlar adına kullanılmakta olan ekinezya, biberiye, kekik ve nane gibi bitkilerin kaynamış su içerisinde 5 dakika kadar bekletilmesini ve demlemenin daha iyi bir uygulama olacağını ifade etti.

"Zehir olanla olmayanı ayıran dozdur"

İsviçreli kimyager ve Doktor Paracelsus'un "Her şey zehirdir, zehir olanla olmayanı ayıran dozdur" ifadesini hatırlatan Prof. Dr. Koçyiğit, doza dikkat edilmesi önerisinde bulundu.

Her bitki adına optimum dozun değişkenlik göstereceğine işaret eden Koçyiğit, "Bitkisel çayların tüketilmesi günlük en çok iki ya da üç bardak şeklinde olmalıdır. Çok fazla şekilde tüketmek böbreği ve karaciğeri yorabilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)