Kilo vermekte zorlananlar probiyotik kullanmalı!

Kilo vermekte zorluk çekenler ve bağırsak sorunları yaşayanlar için probiyotik kullanımının birçok faydası var. İşte probiyotik alımının faydaları...

SAĞLIK 26.09.2019, 10:22 26.09.2019, 11:34
Kilo vermekte zorlananlar probiyotik kullanmalı!

Özellikle 1980'li yıllardan sonra ucuz mısır şurubunun "neredeyse" tüm ürünlerde kullanılması ve fast food alışkanlıklarının artması, obezitenin dünya genelinde yaygınlaşmasına neden oldu. Bu kötü beslenme alışkanlıklarının önüne geçmek için yıllar boyunca kampanyalar yürütüldü. Ancak bu haberde probiyotiklerin önemini ve mide sağlığı ile kilo kontrolüne nasıl yarar sağladığını bulacaksınız.

Probiyotik nedir?

Probiyotikler, bağırsakta bulunan organizmaların "doğal dengesini sağlayan" bakterilerdir. Midenin kuvvetli asit ortamında yaşayan probiyotikler, bağırsaklara ulaştıktan sonra orada yaşamaya başlar. Hareketsiz kalmak, hava koşullarının değişmesi ve sıvı tüketiminin düşmesi sindirim sisteminin dengesini bozabilir. Probiyotik kullanımı işte tam da burada devreye giriyor.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Murat Baş'ın aktardığı bilgilere göre "probiyotik kullanımının ve sağlıklı beslenme" bağırsak sağlığı için son derece önemli. Probiyotik kullanımının tokluk hissi kazandırdığını söyleyen Murat Baş, bunun da kilo kontrolünde kişiye yardımcı olduğunu belirtti.

Obeziteye bağlı ölümlerin artışı korkutuyor

"Obeziteye bağlı ölümler"in gün geçtikçe arttığını söyleyen Baş, obeziteye ilişkin bazı rakamları aktardı. 1980 yılından başlayarak obezitenin çocuklarda yüzde 47 oranında, yetişkinlerde ise tüzde 27 oranında arttığını kaydetti.

Bağırsak bariyeri 5 günde bir yenileniyor

Prof. Dr. Murat Baş, vücudun harcadığı enerjinin yüzde 40'ını kullanan "bağırsak bariyeri"nin her 5 günde bir yenilendiğini hatırlattı.

Baş, probiyotik kullanımının yararlarını şu şekilde sıraladı:

  • Sindirim sağlığını düzenlemek,
  • Açlık hissini azaltmak,
  • Dışkı ve yağ atımına destek olmak,
  • Yağ depolanmasını azaltmak,
  • Kan şekeri seviyesini düzenlemek,
  • İshalin önlenmesine yardımcı olmak

Probiyotik eksikliği; kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi birçok soruna yol açıyor. Bu sorunların önüne geçmek için günlük beslenme düzenine yoğurt ve ayran gibi besinleri eklememiz önemli.

Yorumlar (0)