Kilo kontrolü için bunu sakın yapmayın

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), vücut ağırlığını kontrol etmek için şekersiz tatlandırıcıların kullanılmaması yönünde öneride bulundu.

SAĞLIK 16.05.2023, 01:07 16.05.2023, 13:36
Kilo kontrolü için bunu sakın yapmayın

Örgüt, şekersiz tatlandırıcıların kullanımına yönelik hazırlanan bir bilgi kılavuzu paylaştı. 

Bu doğrultuda DSÖ, kilo kontrolü veyahut bulaşıcı olmayan hastalıklarda riskin azaltılması hususunda şeker ihtiva etmeyen tatlandırıcıların kullanılmamasını önerdi.

Bu öneri, şekersiz tatlandırıcı kullanımının yetişkin bireylerde veyahut çocuklarda vücut yağını azaltmada bir yarar sağlamadığını ortaya koyan mevcut kanıtların sistematik bir şekilde incelemesinin sonuçlarına dayandırıldı.

Kılavuzda, şeker içermeyen tatlandırıcıların uzun vadeli kullanımının yetişkin bireylerde kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve ölüm riskinde artış görülmesi gibi istenmeyen etkilerin oluşabileceği de kaydedildi.

DSÖ'nün önerisi, evvelden diyabeti olan bireyler dışında herkes için geçerli olurken, bütün doğal olarak oluşan ve değiştirilmiş veyahut sentetik, besleyici olmayan tatlandırıcıları kapsıyor.

Bu öneri, cilt kremi, diş macunu ve ilaçlar gibi şekersiz tatlandırıcı ihtiva eden kişisel temizlik ve bakım ürünleri veyahut düşük kalorili şekerlerde geçerli olmazken, bunların kalori içeren şekerler veyahut şeker türevleri olduğu, şekersiz tatlandırıcı olarak görülmediği belirtildi.



"Diyet ürünleri değiller"


Kılavuzda hususa dair görüşleri aktarılan DSÖ Gıda ve Beslenme Güvenliği Direktörü Francesco Branca, şeker kullanmaktansa şekersiz tatlandırıcı kullanmanın uzun vadede kilo kontrol etmeye yardımcı olmadığını vurguladı.

Branca, "İnsanlar şekeri azaltmak için meyve gibi doğal olarak meydana gelen şekerler veyahut şekersiz içecek ve yiyecekler tüketmek gibi opsiyonları düşünmelidir. Şekersiz tatlandırıcılar asla diyet ürünü değildir ve hiçbir besin değeri yoktur." dedi. 

Yorumlar (0)