Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Birçok kişi tarafından kıl dönmesi olarak tanınan pilonidal sinüs, insanların günlük yaşantısını etkileyen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Özellikle erkeklerde daha fazla görülen kıl dönmesi ağrı, kanama ve kötü kokuya neden olabilir. Peki, kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılıyor? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 16.09.2022, 13:27 18.09.2022, 12:06
Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Daha genç yaş aralığında görülen kıl dönmesi akıntılı, kanamalı ve ağrılı bir boyut alabilir. Bu rahatsızlık en fazla erkeklerde görülmektedir. Kıl dönmesi nedir? Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir? İnsanlar bu sorulara yanıt arıyor. İşte kıl dönmesi ile ilgili bütün detaylar…

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) nedir?

Kılların cilt içerisinde ilerlemesi ve iltihap haline gelerek başlattığı sürecin ardından meydana gelen bir durumdur. Kıl dönmesi kılın çıktığı her bölgede görülebilmektedir. Ancak en sık görüldüğü bölge ise kuyruk sokumudur. Burada çıkmasının nedeni ise kişilerin kaykılarak oturma şeklidir.

Belirtilerin görülmesi çoğunlukla uzun bir süre içerisinde teşhis edildiğinden dolayı büyük bir ihtimalle tespit edilmesi geç kalınmış olacaktır. Teşhiste yapılacak olan en önemli belirtilerden bir tanesi ise kuyruk sokumunda oluşan toplu iğne başı boyutundaki deliklerdir.

Kuyruk sokumunda kıl dönmesi neden olur?

Kuyruk sokumu bölgesinde kıl dönmesi görülmesi en sık karşılaşılan bir durumdur. Kuyruk sokumunda kıl dönmesine sebep olan kıllar çoğunlukla sırttan ve enseden dökülen kıllardır. Burada kıl dönmesi olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de kaykılarak oturmaktır.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Akıntı,

Kaşıntı,

Şişlik,

Ağrı,

Toplu iğne başı boyutunda delikler veya delik en fazla görülen belirtilerdir.

Kıl dönmesi neden olur?

Kıl dönmesinin asıl nedeni sırttan ya da enseden dökülen kılların buradan kuyruk sokumuna düşerek, burada bulunan deriyi delmesi ve içeri girmesidir. Bilgisayar başında ya da devamlı olarak kaykılarak oturma bu durumu artırmaktadır.

Kıl dönmesi ilk zamanlarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu zaman zarfında yalnızca kuyruk sokumu kısmında iğne deliği boyutunda delikler görülebilmektedir. Rahatsızlığın ilerleyen zamanlarında ise kuyruk sokumunda şişlik, ağrı, sertlik, akıntı ve kaşıntı görülebilir.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl bir süreçtir?

Kıl dönmesi tedavisi noktasında limberg flep, rhomboid flep, karydakis, mikrosinüsektomi, lazer ve kriztalize fenol yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan işleme göre hastalar tedavi oldukları gün normal yaşantılarına dönebilmektedir. Ancak bazı hastalarda bu aralık 2-3 hafta süresince çömelme ve oturmanın yasak edildiği süreçlere kadar uzayabilir. Rahatsızlığı yaşayan kişilere nasıl bir tedavi uygulanacağı sadece yapılacak muayenenin ardından belirlenmektedir.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi nedir?

Ameliyat, anestezi ve anestezi tetkikleri gibi işler ile uğraşmadan, 15 dakika içerisinde günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Bu ameliyatsız kıl dönmesi tedavisidir. Tedavi sırasında tek kullanımlık cihazlar kullanılır. Bu şekilde tedaviniz sadece hastanede kısa bir işlem ile sizi normal yaşantınıza döndürebilmektedir.

Yorumlar (0)