Keneleri uzak tutan özel solüsyon yapımı

Yazın böceklerden bulaşan hastalıklardan korunma yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, keneleri insanlardan uzak tutacak bitki özlerinden oluşan özel bir solüsyon formülü verdi.

SAĞLIK 11.06.2021, 01:11 11.06.2021, 17:24
Keneleri uzak tutan özel solüsyon yapımı

Virüs ile enfekte olmuş kenelerin ısırması neticesinde insanlara bulaşan KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) ile yazın haşerelerden bulaşan hastalıklar, havaların ısınması ile birlikte tehlikeli bir hal aldı.

Bu çerçevede açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, kene ve haşerelerden korunmanın yollarını anlattı:

Keneleri insanlardan uzak tutan solüsyon

"Kene vücuttan tamamen çıkartıldıktan sonra, kenenin olabilecek zararlı etkileri veyahut o bölgede oluşturduğu şişlik ve kızarıklığa karşı aromaterapi yağları tercih edilebilir. Lavanta, nioli ve palmarosa yağlarından yararlanılabilir. Bu yağları eşit oranda karıştırıp sabah-akşam sürersek etkisini gösterir.

Kene ve benzer haşereleri vücuttan uzak tutacak solüsyon yapımı için yetişkin bireylerde yaklaşık olarak bir su bardağı lavanta hidrolatı içerisine bir çay kaşığı Hint sardunyası ismiyle de bilinen palmaroza yağı, bir çay kaşığı paçuli yağı, yine aynı oranda limon otu yağı ve lavanta karıştırabiliriz. Bu karışımı güneşe maruz bırakmadan bir sprey şişesinde saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman vücudunuzda açık olan bölgelere uygulayabilirsiniz.

Çocuklarda kullanımına dikkat

Aromaterapi yağlarının bir bölümü uçucu yağlar olduğu için çocukların cildinde tahrişe neden olabileceği unutulmamalıdır. Küçük çocuklarda muhakkak bir doktor kontrolünde bu yağları kullanmak gerekir. Eğer bu yağları 7 yaşından küçük çocuklarda da kullanmak istiyorsak karışımı belli bir oranda seyreltmemiz gerekir. Birer kaşık olarak eklediğimiz bu yağları 10'ar damlaya indirelim. Eğer 2 yaş ve altı çocuklar için uygulamak gerekirse yine bir hekim veyahut fitoterapi uzmanınca karışımın hazırlanmasında fayda vardır.

Bu karışım kene, sivrisinek ve böcek gibi tüm haşerelere karşı bizi koruyacaktır. Yine bu karışımı inhaler bir cihazınız var ise onun içine damlattığınızda, odaya veyahut o çevreye, balkona, bahçeye o kokuyu yayarak da o haşereleri etrafımızdan uzak tutmuş oluruz.

Yorumlar (0)