“Kene, yaklaşık 900 hastalığı hayvanlara ve insanlara taşıyor” 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak da bilinen kene, geri döndü! Veteriner Akgün Ergül uyardı: “Kene, yaklaşık 900 hastalığı hayvanlara ve insanlara taşıyor.” 

SAĞLIK 30.05.2021, 12:16
“Kene, yaklaşık 900 hastalığı hayvanlara ve insanlara taşıyor” 

Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan ve hem hayvanlara hem de insanlara yapışarak vücut sıvılarından beslenme özelliği bulunan kene, açık havaya çıkan kişileri korkutmaya başladı. Yanlış ve hızlı müdahale ile ölüme varan sonuçları doğuran bu minik canlıya karşı Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Akgün Ergül, uyarılarda bulundu.

“Önlemler alınmalı”

Açık havaya çıkan kişilerin önlemler alması gerektiğini vurgulayan Ergül: “Keneler, nemli ortamlarda çok bulunur. Pikniğe giden vatandaşlarımız, özellikle sulak alanlara gidenler bu konuda oldukça dikkatli olmalıdır. Açık renkler giyilmeli ve eve gidildiğinde vücut baştan ayağa kontrol edilmeli. Uzun ve karışık otlar içerisinde durulmamalı. Eğer vücuda yapışmış bir kene görülürse Aile Sağlığı Merkezi ya da hastanelere gidilmeli. Bu canlı, iğnesiyle birlikte vücuda girer. Bu sebeple insanlar keneyi kendi kendilerine çıkarmamalı.”



Hayvan yetiştiricileri dikkat etmeli

Ergül: “Kene, insanlar dışında hayvanlara da çok fazla yapışan bir canlı. Bu sebeple hayvan yetiştiricileri çok dikkat etmeli. Hayvana yapışan kene hem ona zarar verir hem de hayvanınızdan size geçer. Bu sebeple hayvanların düzenli olarak ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Evcil hayvanlar de açık havadan içeriye girdikten sonra kontrol edilmelidir. İnsandan hayvana geçme alışkanlığı da bulunan keneler, pek çok hastalığın taşıyıcısıdır.”

Yaklaşık 900 hastalığı taşıyor

“Keneler, insandan hayvana ve hayvandan insana yapışarak yaklaşık 900 adet hastalığı bulaştırabiliyor. Ağızlarındaki iğneler ile derinin altına inebilen keneler, kan ve ter gibi vücut sıvılarını emerler ve bunları farklı kişilere yayarak hastalık bulaştırırlar. Babesioz ve iyme dediğimiz, özellikle büyükbaş hayvanların ölümüne sebep olan hastalıklar bu şekilde geçer.” 

Yorumlar (0)