Kene vakalarında korkutan artış!

Prof. Dr. İlhan Çetin, özellikle kırsal alanda tarım ve hayvancılıkla uğraşılan şehirlerde son 2 senedir kene sayısında ciddi bir artış görüldüğünü ifade ederek, vatandaşları her zamankinden daha fazla dikkatli olmaları yönünde uyardı.

SAĞLIK 13.07.2021, 14:58
Kene vakalarında korkutan artış!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, KKKA hastalığını bulaştıran kenelerin görülme sıklığında endişeye sebep olacak düzeyde bir artış olduğunu kaydetti.

Halk sağlığı uzmanı olan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Çorum, Yozgat ve Sivas bölgelerinde yoğunluklu olduğunu ve son dönemlerde ise ciddi artışlar meydana geldiğini kaydetti.

“Bu sene en az yarı yarıya bir artış var”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında, 2020 senesinde 2019 yılına göre yaklaşık olarak %30-40 kadar bir artış olduğunu söyleyen Çetin, “Bu sene geçtiğimiz seneye oranlandığında elimizdeki verilere göre en az yüzde 40-50 düzeyinde bir artış görüyoruz. Şimdiye dek Sivas’ta 200’e yakın vaka gördük. İki servisimiz de bütünüyle dolu durumda. 9 vatandaşımız da maalesef yaşamını yitirdi.” şeklinde konuştu.

Komşu şehirlerindeki vakalarını da dikkatle takip ettiklerini kaydeden Çetin, “Buna yakın vaka sayılarını Tokat, Yozgat ve Çorum’da görüyoruz. Ülke genelinde özellikle KKKA hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğü Erzincan’ın kuzeyi, Çorum, Sivas, Yozgat, Tokat, Kayseri, Giresun’un güneyi ve Gümüşhane’de kene popülasyonunda maalesef çok ciddi bir artış görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kenenin tilki, domuz, tavşan gibi yabani hayvanlarda bulunduğunu ve bunların kanını emip Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yaydığını kaydeden Çetin son dönemlerde yerleşim yerlerinin yakınlarında yabani hayvanların görülmesinin riski daha da arttırdığına işaret etti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin

“Yeterli düzeyde mücadele yürütülemedi”

Sivas’ta şimdiye dek vakaların yüzde 70-80’inin hayvancılık ve tarımla uğraşan kişilerde görüldüğünü paylaşan Çetin, “Son iki senedir kene popülasyonunun azaltılması yönünde ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’yle maalesef yeterli düzeyde mücadele gerçekleştirilmedi. Bu dönemde biz de elimizi maalesef biraz çektik. Koronavirüs konusuna odaklandı. Sağlık yönetimi ve sağlık teşkilatı bu alana yöneldi. Bir boşluk oluştuğu anda da bu konuda yüzde 30-40 oranında artış görüldü. Bundan dolayı vaka sayısı arttıkça can kayıplarının da arttığını görüyoruz.”

Çetin, normalleşmeyle beraber insanların doğaya yöneldiğini söyleyerek herkese açık renkli kıyafet giymeleri önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)