Kene kâbusu geri döndü, 7 kişi hastaneye kaldırıldı

Kenelerden insanlara bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), havaların ısınmasıyla beraber yeniden görülmeye başlandı.

SAĞLIK 07.05.2021, 15:43 09.05.2021, 08:58
Kene kâbusu geri döndü, 7 kişi hastaneye kaldırıldı

Erzincan’da kene ısırığı nedeniyle 7 kişi hastaneye kaldırılırken Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili ise salgın sebebiyle nüfusun şehirlerden kırsala doğru kayacağını ve bu nedenle de vakalarda artış görülebileceğini söyledi.

Koronavirüsle aynı semptomları gösteriyor

Koronavirüs semptomlarında olduğu gibi KKKA hastalığının da hemen hemen aynı belirtileri gösterdiğini kaydeden Dr. Faruk Karakeçili, "Biz Erzincan’da her yıl kene ısırması konusunda 30-40 hasta takibi yaparken 2020 yılında salgın nedeniyle insanların kırsala doğru çekilmesiyle beraber 100'ün üzerinde vakanın takibini yapmıştık. O nedenle salgında hâlihazırda devam ettiğinden ben vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Bu yıl itibariyle 7 vaka görüldü ve halen şuan 3 hastanın tedavisi devam ediyor” dedi.

Kene vakaları yükselebilir

Kene vakalarının yükselebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Faruk Karakeçili, “Bilindiği üzere 1,5 yılı aşkın süredir ülkemiz ve dünya koronavirüs salgınıyla uğraşıyor. Bu problemin dışında bir diğer sorunumuz ise özellikle havaların ısındığı yaz döneminde baş gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi. Bu hastalığı Nisan-Mayıs aylarından başlayıp yaz boyu görebiliyoruz. Bu yıl da havaların ısınmasıyla yine vakalarımız görülmeye başladı. Havalar ısındıkça vaka sayıları da yükselecektir. Bu yüzden halkımızdan kene ısırığına karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

"2020 vaka sayısı 100’ün üzerinde idi”

Geçtiğimiz yıl vaka sayısının 100’ün üzerine çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Faruk Karakeçili, “Sadece Erzincan ilinde her yıl sayısı 50’ye yaklaşan vakalarla karşılaşıyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hasta sayılarımız salgınla beraber geçen yıldan itibaren daha da artmakta. Biz bu durumu bilimsel bir çalışma ile makale olarak dergide yayınladık. Vaka sayılarında ki ciddi artışların sebeplerini düşündüğümüzde dediğimiz gibi salgın ve salgına bağlı olarak büyük şehirlerden kırsal bölgelere nüfusun hareketinin artması ve bu alanlardaki oluşan nüfus yoğunluğu ile kene ısırıklarına maruz kalınması” dedi.

Yorumlar (0)