Kemoterapi tedavileri durduruldu

Kanser hastalarının koronavirüs salgınının en riskli grubundan yer almaları nedeniyle Türkiye'de birçok klinikte kemoterapi tedavileri durduruldu.

SAĞLIK 28.03.2020, 14:53 28.03.2020, 16:18
Kemoterapi tedavileri durduruldu

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya genelinde yayılması ile birlikte birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'deki kliniklerde de kanser hastalarının kemoterapi tedavisi askıya alındı. Kanser hastalarının en riskli grupta olduğunu belirten uzmanlar, vücut direnci düşen hastalarda enfeksiyonun gelişmesi durumunda hastalığın daha ağır seyredebileceğini ifade ediyor.

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle bazı hastalıkların tedavi süreçlerinde aksama hatta erteleme yaşanıyor.

Dünya genelinde Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle yaşamını yitirenlerin büyük bölümü 80 yaş üzeri ve kronik hastalardan oluşuyor.

En riskli grup

Kanser hastalığı ya da kronik hastalığı bulunanlar Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) en riskli grubunda yer alırken, alınan önlemler kapsamında Türkiye'deki birçok klinikte kemoterapi tedavileri durduruldu.

Kanser hastaları dışarı çıkmamalı

Vücut direnci düşen kanser hastalarında koronavirüs salgınının gelişmesi durumunda hastalığın ağır seyredeceğini belirten onkologlar, kalabalık yerlerde toplu taşıma araçları ile seyahat etmemeleri ve mümkün oldukça evden çıkmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Hasta yakınları dikkat!

Uzman Dr. Aslan Çelebi, kanser hastalarının alması gereken önlemleri şu şekilde açıkladı:

"Tüm kanser hastaları yeni koronavirüsten korunmak için ekstra tedbir almak durumundadır. Kanser tedavisi tamamlanmış ve sağlığına kavuşmuş hastaların riski diğerlerine göre daha düşüktür. Ancak kemoterapi ve radyoterapinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, bazen beklenenden uzun sürebilmektedir. Bu sebeple tedavi sonrası da gerekli tedbirlerin üst düzeyde tutulması gerekmektedir. Bu süreçte kanser hastalarının yakınlarına da büyük görevler düşmektedir. "

Yorumlar (0)