Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir?

Osteoporoz olarak bilinen halk arasındaki ismi ile kemik erimesi, insan sağlığını tehlike altına alan hastalıklardandır. Kemiğin içeriğinde bulunan mineral yoğunluğunun düşmesi ile ortaya çıkan kemik erimesi, kadınlarda daha çok görülmektedir. Peki, kemik erimesinin belirtileri nelerdir? Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi nasıl yavaşlatılır? İşte detaylar…

SAĞLIK 18.09.2022, 13:44 19.09.2022, 16:57
Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir?

Kemik erimesi özellikle kadınları rahatsız eden hastalıkların başında gelmektedir. Günlük yaşantıyı büyük bir oranda etkileyen kemik erimesinin ilk belirtileri içerisinde sırt ağrısı görülmektedir. Kemik erimesi belirtileri nelerdir? Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi nasıl yavaşlatılır? İşte kemik erimesi ile ilgili ayrıntılar…

Kemik erimesi nedir?

Sinsi bir hastalık olarak bilinen kemik erimesi, rahatsızlığın ilk zamanlarında herhangi bir bulgu göstermeyebilir. Fakat ilerlemesi halinde kemiklerde kırıklar meydana gelebilir ve ağrılar oluşabilir. Çoğunlukla kemik erimesi kendisini sırt ağrısı ile hissettirir. Bunun sebebi ise sırt omurlarında meydana gelen minik kırıklardır. Omurlarda oluşan bu küçük kırıklar düşme veya darbe görülmeden de gelişebilir. Kırıkların miktarının artması ile beraber omurlarda çökme yaşanır. Bu şekilde omurga öne doğru eğilir ve kemik erimesi görülür.

Kemik erimesinin belirtileri nelerdir?

Kemik erimesinin birden fazla belirtisi olabilir. Ancak bu rahatsızlık oldukça sinsi şekilde ilerlemektedir. İşte kemik erimesinin belirtileri:

  • Kalsiyum açısından fakir beslenme,
  • Kronik hastalıklar,
  • Kalıtım,
  • Menopoz,
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanılması,
  • Sigara kullanılması,
  • Yeterli fiziksel aktivite yapılmaması,
  • D vitamini eksikliği,
  • İlerleyen yaş.

Kemik erimesi nasıl yavaşlatılır?

Kemik erimesinin erken zamanlarda teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erken yaşlarda menopoz meydana gelmesi ya da operasyonla yumurtalıkların alınması geçmişi kemik erimesi oranını yükseltmektedir. Kemik erimesini yavaşlatabileceğiniz bazı gıdalar ve hareketler bulunmaktadır. İşte kemik erimesine iyi gelecek gıdalar ve hareketler:

Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin tüketilmesi kemiklere yararlı olacaktır. Özellikle küçük yaşlarda henüz kemik gelişiminin sürdüğü ergenlik ve çocukluk zamanlarında yeteri kadar kalsiyum alınmaması, ilerleyen dönemlerde kemik erimesi riskinin arttırabilmektedir.

Beslenme yoluyla alınan kalsiyumun kemikler tarafından düzgün bir şekilde kullanılması adına vücutta yeteri kadar D vitamini bulunması gerekmektedir. Güneş ışınları ile vücudumuza aldığımı D vitamini, birçok açıdan yararlıdır. Güneş ışınlarının yeterli oranda vücuda gelmemesi ve D vitamini eksikliği kemik erimesi sebebi olarak görülmektedir.

Düzenli egzersizler kemik kalitesini ve kütlesini yükseltir.

Kola gibi kafeinli içecekler tüketilmesi, sigara kullanılması ve alkolün fazla tüketilmesi kemik kalitesini düşürmektedir.

Yorumlar (0)