Kemik ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi vitamin iyi gelir?

Kemik ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve milyonlarca kişinin muzdarip olduğu sağlık sorunlarından biridir. Peki kemik ağrısı neden olur? Kemik ağrısı nasıl geçer? Kemik ağrılarına hangi vitamin iyi gelir? İşte detaylar...

SAĞLIK 18.08.2022, 12:06 19.08.2022, 17:41 Hakan Öksüz
Kemik ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi vitamin iyi gelir?

Kemik ağrısı, genellikle hormonal bozukluklardan kaynaklanan ve milyonlarca kişiyi etkileyen sağlık problemlerinden biridir. Şiddetli bir travma sonucu da gerçekleşebilen kemik ağrıları, ilaç tedavisiyle giderilebilmektedir. Bununla birlikte kemik ağrılarını önleyici bir beslenme düzenine geçilmesi ve gerekli vitaminlerin alınması da önerilmektedir. Peki kemik ağrısı neden olur? Kemik ağrısına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Gelin bu soruların yanıtlarını arayalım.

Kemik ağrısı neden olur?

Kemik ağrısı neden olur? sorusunun birçok muhtemel cevabı vardır. Kemik ağrısının en sık görülen nedenlerinden biri şiddetli travmalardır. Kazalar ve iltihaplanmalar nedeniyle kemik ağrısı görülebilmektedir. Öte yandan ağır spor aktivitelerinden sonra da kemik ağrısıyla karşılaşmak mümkündür. Protein, karbonhidrat ve yağ dengesinin ayarlanamaması nedeniyle kemik sağlığı etkilenmektedir.

Aşırı kilo sorunu ve zayıf eklemler nedeniyle kemik ağrıları görülebilmektedir. Özellikle orta yaş ve sonrasında görülen kıkırdak yıpranmaları, kireçlenmeye neden olmakta ve kemik ağrısına yol açabilmektedir. İltihaplı eklem romatizması ve gut hastalığı da kemik ağrısı neden olur? sorusunun yanıtlarından biridir. Sporcularda fazla aktiviteden dolayı belli bir bir bölgede kronik kemik ağrısı görülebilmektedir. 

Kemik ağrısı bazen bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir. Kemik ağrılarının iki ila üç haftadan fazla sürmesi halinde doktora başvurmak gerekir. Yorgunluk, iş yükünün fazla olması ve uykusuzluk nedeniyle yaşanan incinmeler de kemik ağrısına neden olur. D vitamini eksikliği de kemik ağrılarının başlıca sebepleri arasındadır. 

Kemik ağrısı nasıl geçer?

Peki kemik ağrısı nasıl geçer? Eğer kronik bir durum mevcutsa ve iltihaplanma varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Böyle durumlarda ilaç tedavisi gerekmektedir. Kemik ağrısının vitamin eksikliği ya da travma nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyorsa bitkisel yağlarla masaj yapılabilir. Zencefil ve papatya çayı ile soya sütünün kemik ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. 

Zeytinyağı, ceviz yağı ve hint yağı ile masaj yapmanın kemik ağrısını hafiflettiği belirtilmektedir. Düzenli egzersiz yapmak ve vitamin bakımından zengin besinler almak da kemik ağrısına iyi gelmektedir. 

Kemik ağrılarına hangi vitamin iyi gelir?

Kemik ağrıları, çoğu zaman vitamin eksikliği nedeniyle de gerçekleşebilmektedir? Peki kemik ağrılarına hangi vitamin iyi gelir? D vitamini tüketimi, kemik ağrısını önleyici tedbirler arasında kabul edilmektedir. Yumurta, süt, balık, yoğurt ve tahıllı gıdaların D vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. Öte yandan A vitamini, kalsiyum, potasyum ve omega 3 eksikliği de kemik ağrılarına yol açabilmektedir. Kuru baklagillerde bulunan magnezyum, yeşil yapraklı sebzelerin içeriğindeki K vitamini ve kırmızı ette bulunan çinko da kemikler için yararlıdır. 

Yorumlar (0)