"Kavrulmamış fındık tüketilmeli"

Fındığın faydalarıyla ilgili araştırmalar yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, fındığın doğal haliyle kavrulmadan tüketilmesini önerdi.

SAĞLIK 27.11.2019, 11:20 27.11.2019, 11:31
"Kavrulmamış fındık tüketilmeli"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin milli ihraç ürünü fındığın insan sağlığına faydalarını bilimsel veriler ile ortaya koymak için 10 yıldan fazla zamandır çalışmalar yaptığını belirtti.

Fındıkla ilgili ilk çalışmayı kalp sağlığı, kan yağları, kolestrol üzerine yaptıkları ve olumlu etkilerine ilişkin sonuçları da kamuoyu ve bilim camiası ile paylaştıklarını ifade eden Örem, bu çalışmanın devamı olarak fındığın ihtiva ettiği besin maddelerinin etki edebileceği diğer sistemleri incelemeye devam ettiklerini, bu kapsamda yaptıkları yeni bir çalışmanın da uluslararası, birinci çeyrek diye isimlendirilen üst seviyedeki bir dergide bağımsız bilim insanlarının denetiminden geçerek yayınlandığını söyledi.

Örem, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) günde 43 gram fındık tüketilmesini tavsiye ettiğini belirterek, içerdiği yüksek dağ dolayısıyla belirtilen miktardan fazla tüketilmesi durumunda fazla kalori alımının oluşabileceğini, bunun da ilerleyen süreçte obeziteye yol açabileceğini söyledi.

Fındığın üstündeki ince zar tabakanın antioksidanlar açısından güçlü olduğunu vurgulayan Örem, "O nedenle de mümkünse doğal haliyle kavrulmadan tüketilmesini öneriyoruz. Toplumumuzda daha çok kavrulmuş fındık tüketiliyor ve kavrulduğunda da dış zar kısmı fındıktan ayrılıyor. Bu çok büyük kayıp mıdır, aslında çok büyük kayıp değildir ama mümkünse kavrulmadan tüketilmeli." diye konuştu.

Yorumlar (0)