Karlı ve buzlu yollarda nasıl yürümeliyiz?

Son iki gündür etkisini gösteren kar yağışı pek çok kenti beyaza bürüdü. Karla kaplı yolda sürücüler zor anlar yaşarken dışarıda yürümek zorunda olan vatandaşlar da yürümekte zorluk çekti. Kar yağdığında sık sık gündeme gelen “Nasıl yürümeliyiz?” sorusunu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Gökhan Cansabuncu yanıtladı.

SAĞLIK 11.03.2022, 12:13 12.03.2022, 13:53
Karlı ve buzlu yollarda nasıl yürümeliyiz?

Meteoroloji Gene Müdürlüğü tarafından hafta başından itibaren uyarıların ardından İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde beklenen kar yağışı dün sabah saatlerinde başladı. Dün gece şiddetini iyice gösteren kar birçok kenti beyaza bürüdü. Sürücüler karla kaplı ve buzlu yollarda zor anlar yaşarken dışarıda işleri olan vatandaşlar da yürümekte güçlük çekti. Kar yağınca merak edilenlerden biri de karlı ve buzlu yolda nasıl yürünmesi gerektiği. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Gökhan Cansabuncu bu konu hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Ayakkabı seçiminin önemi

Öncelikle ayakkabı seçimi çok önemli. Doğru ekipmanlar seçilerek yürüyüş yapmanız gerekiyor. Seçtiğiniz ayakkabılar geniş tabanlı olmalı. Bu ağırlığınızı yüzeye yayarak kar üstünde daha az bir basınç oluşmasına yarar. Kaygan olmayan ve düz maddelerden üretilmiş ayakkabılar kar ve buz üzerinde daha rahat yürümenizi sağlayacaktır. Kullandığınız ayakkabı bileğinizi yeterince sarmalı. Böylelikle burkulmaların önüne geçebilirsiniz.

Yavaş ve minik adımlar atmak gerekiyor

Yürüme şekli de oldukça önemli. Ayakların yere tam oturduğundan emin olmak adına minik ve yavaş adımlarla yürümeniz gerekiyor. Ayakların dış yöne doğru çevrilerek penguen tarzı denilen yürüyüş şekli daha kolay yürümenizi sağlayabilir. Üzerinde yürüdüğünüz zemin de oldukça önemli. Karlı havalarda buz tutmuş ve parlak gözüken yüzeylere basmamanız gerekiyor. Karın daha yoğun ve yumuşak olduğu yerlerin yanı sıra çimlerde de yürünebilir çünkü çimlerde buzlanma çok daha nadir gerçekleşiyor. Merdivenlerden ve eğimli yollardan gitmeniz halinde adımlarınızı olabildiğince yavaş ve küçük atın. Her adımınızda kayıp kaymadığınızı kontrol edin.

Ellerin dışarıda olması çok önemli

İmkanlar dahilinde yanınızda tutunacak bir korkuluk varsa ona tutunarak ilerleyin ve kesinlikle elleriniz cebinizde olmasın. Elleriniz sadece düşmeniz halinde sizi korumaya yaramaz ayrıca yürüyüş esnasında dengede olmanızı da sağlar. Yürürken ellerinizin boş olmasına dikkat edin. En azından bir eliniz sürekli olarak boş olsun. Denge kontrolünün yeterince sağlanabilmesi için kucağınızda çocuk ya da ağır cisimler taşımamaya özen gösterin.

Yorumlar (0)