Kardiyoloji uzmanından uyarı: Bayramda kalp krizine davetiye çıkarmayın

Kardiyoloji Uzmanı Hacer Ceren Tokgöz, özellikle diyabet ile kalp ve damar yolu hastalarının Kurban Bayramı’nda aşırı et ve tatlı tüketiminden kaçınması gerektiğini söyleyerek oluşabilecek risklere karşı uyardı.

SAĞLIK 18.07.2021, 10:26 19.07.2021, 09:34
Kardiyoloji uzmanından uyarı: Bayramda kalp krizine davetiye çıkarmayın

Kurban Bayramı’nı yağlı ve ağır yiyeceklerle geçirmenin kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydeden SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Hacer Ceren Tokgöz, “Ağır yemek kalbe zarar veriyor, tansiyonu çıkartıyor ve sindirimi zor olduğunda çeşitli pıhtılaşma hormonlarının da salgılanmasına sebep olarak bir kalp krizi riskiyle sizi karşı karşıya bırakıyor” deyip bayramda kalp hastalarına dengeli beslenme konusunda uyarılar yaptı.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin kalp sağlığı açısından büyük bir önemi olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda tatlı ve şeker tüketmenin yanında kırmızı etin tüketiminin de artış göstermesi, kalp ve damar hastalığı olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebiliyor. Bu sorunların önüne geçebilmek amacıyla Tokgöz, hastalara bayramda nasıl beslenmeleri gerektiğine ilişkin tavsiyeler verdi.

“Haftada 2 gün et tüketilmesini tavsiye ediyoruz”

Bayramın telaşıyla öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Tokgöz, “Kahvaltı hiçbir şekilde atlanmamalı, kurban telaşıyla hastalar bunu atlayabiliyor. Özellikle kahvaltıda normal kahvaltının yanında kavurma tüketiminin de arttığını örüyoruz. Et dinlenmediğinde ve bu şekilde pişirildiğinde hem sert olabiliyor hem de pişmesinde zorluk yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu da sindirimi zorlaştırıyor ve kalbi fazlaca yorabiliyor.

Bunun dışında hastalara haftalık olarak iki defa et tüketmesini öneriyoruz. Et beslenme için gerekli bir öğe olarak karşımıza çıkıyor. Magnezyum, L-Karnitin, B12, B1 vitamini ve B12 vitamini açısından et zengin bir besin. Fakat bunu da ölçülü düzeyde tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Özellikle hastaların haftalık olarak 2 gün kuralına uymasını ve aşırı düzeyde et tüketmekten kaçınmasını öneriyoruz bu dönemde.” dedi.

“Eti kavurma veya kızartmadan ziyade ızgara veya haşlamayı öneriyoruz”

Uz. Dr. Tokgöz, etin nasıl pişirildiğinin besin değerlerini de etkileyebildiğini söyleyerek, “Etin nasıl piştiği de önemli. Pişmemiş veya az pişmiş etin tüketilmemesi, veya çok pişen etin özellikle vitamin açısından fakir olabileceğini, bundan dolayı eti dozunda pişirmek gerektiğini tavsiye ediyorum. Kurban Bayramı’nda özellikle tuz tüketiminin artış gösterdiği de gözlemleniyor. Kavurma yaparken tuzu fazlaca kullanabiliyoruz. Bu zamanda tansiyon yüksekliği görülebiliyor, felç ve beyin kanaması riskiyle karşı karşıya kalınabiliyor. Günlük olarak 5 gram yani bir buçuk çay kaşığı veya silme tatlı kaşığından fazla bir tuzun tüketilmesini önermiyoruz. Hastalarımızın yine bu dönemde böbrek hastalıkları ve kalp yetmezliği dışında bir sıvı kısıtlaması bulunmuyorsa, 2 buçuk litre sıvının tüketilmesini özellikle öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Hacer Ceren Tokgöz

“Diyabet hastaları kesinlikle tatlı tüketmemeli”

Bayramda ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerden diyabet hastalarının uzak durması gerektiğini söyleyen Tokgöz, “Kurban Bayramı’nda kahve ve çay ikramı tüketimi artıyor. Bu da kalbi hızlandırıp ritim bozukluğuna sebep olabileceğinden kalp hastalarının bundan özellikle kaçınmasını öneriyoruz. Kalp hastalarımız özellikle diyabetin olduğu hastalar, tatlılar ve şekerden kesinlikle uzak durmalı. Bunun yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih etmeliler.” ifadelerini kullandı.

“Kurban Bayramı’nda hastalara yürüyüşler yapmalarını tavsiye ediyoruz”

Tokgöz, bayramı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek amacıyla kalp hastalarına tavsiyeler vererek, “Özellikle hastaların, ağır yemeklerden uzak durması gerekiyor. Çünkü yemeklerin ağır olanlarını tüketmek tansiyonu yükseltip, kalbi hızlandırıyor ve sindirimi zor olduğunda çeşitli pıhtılaşma hormonlarının da salgılanmasına neden olarak kalp krizi riski oluşturuyor. Bundan dolayı ağır yemek yemekten kaçınmak gerek. Haftada 2 kezden fazla kırmızı et tüketilmemeli. Hastalara fiziksel aktivitelerini Kurban Bayramı’nda da sürdürmelerini ve yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)